Antena Căutare

Alessandro, primul om cu PILĂ! El ne-a dat TOTUL: televizor, bec, telefon, internet

Cu 270 de ani în urmă, Alessandro Volta dădea binețe acestei lumi. Se punea pe invenții și, în 1800, născocea pila electrică, prima baterie din lume, dispozitiv ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. Din acel moment a început lumea modernă

Cu 270 de ani în urmă, Alessandro Volta dădea binețe acestei lumi. Se punea pe invenții și, în 1.800, născocea pila electrică, prima baterie din lume, dispozitiv ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. Din acel moment a început lumea modernă

Venea pe istă lume pe un 18 februar, 1745, în Como, pe atunci în Ducatul Milanului. La 14 ani supăra, deja, întreaga familie, unde preoția și haina bisericească reprezentau o adevărată cultură. El o ignora, se trăgea spre știință. La nici 24 de primăveri, scrie o lucrarea despre electricitate și obține un post de profesor. Prin 1774, signor Alessandro Volta primește o catedră la Școala Regală.

E vremea în care ”electricitatea” e un subiect la modă. Perfecționase, deja, electroforul, un instrument creat de Johannes Carl Wilcke, ce acumula electricitate statică, un fel de străbunic al condensatorului de azi, când se puse pe ceartă cu un om care, culmea, îl va ajuta în invenții. Alt uriaș: Gigi Galvani. Băiatul ăsta observase că două metale diferite alăturate mușchiului unei broaște dau curent electric. Botezase afacerea ”electricitatea animală” sau ”biolectrogeneză”. Lui Volta i-a plăcut finalitatea, dar a susținut că nu țesutul animal trebuie să genereze curent. Cum Galvani o ținea pe a lui, a pornit la drum una dintre cele mai interesante discuții științifice în contradictoriu din toate timpurile.

La 1800, Volta a născocit o colană verticală compusă dintr-o succesiune de un disc de cupru / un disc de hârtie îmbibată într-o soluție salină / un disc de zinc. La extremități era atașat cîte un fir metalic între care se producea curent electric continuu de joasă intensitate.

Noul dispozitiv, botezat PILA VOLTAICĂ, marchează o epocă în teoria fizicii, dar, ceea ce este mai important, duce știința în slujba omenirii. Este prima baterie electrică din istorie, un instrument ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică!!!

Logic, invenția sa a avut un succes uriaș. Marele Napoleon Bonaparte l-a invitat pentru a-i prezenta pila, apoi l-a ”uns” conte și senator de Lombardia. În plus, i-a pus de gât Medalia de Aur pentru merite științifice.

Volta (dreapta) îi arată lui Napoleon Bonaparte pila

Pe la 1816 a simțit că obosește. A vorbit despre toate invențiile sale în cinci volume, apoi s-a retras la Camnago, unde avea să moară la 82 de ani.

În onoarea sa, din 1881, unitatea de măsură pentru tensiunea electrică îi poartă numele.

Pe patul de moarte, şi-au arătat adevărata faţă! Ultimele cuvinte ale oamenilor care au schimbat istoria! „O ultimă băut... Extratereștri veniți la o nuntă din România! „Toată localitatea a văzut OZN-ul de pe cer!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x