"Am evadat de la Auschwitz!" Povestea incredibila a prizonierului care a pacalit garzile SS!

Kazimierz Piechowski este unul dintre cei 144 de prizonieri care au reusit sa evadeze din lagarele de concentrare naziste. Astazi, are 92 de ani si povesteste lumii intregi cum i-a pacalit pe ofiterii nazisti.

Pe 20 iunie 1942, garzile SS care pazeau portile de la Auschwitz au incremenit. In fata lor a aparut masina lui Rudolph Hoss, comandantul lagarului. In interiorul automobilului se aflau patru barbati inarmati si imbracati in uniforme. Unul dintre acestia a inceput sa strige in germana spre garzi: "Treziti-va, boilor! Deschideti portile sau am sa va deschid eu pe voi!". Infricosat, unul dintre gardieni s-a grabit sa ridice bariera, permitandu-le celor patru sa iasa din lagar.

Cu toate acesta, daca i-ar fi privit mai de-aproape, gardianul SS ar fi observat ca cei patru erau transpirati si albi la fata, de teama.

2012/06/20//600774-kazimierz_piechowski_auschwitz.jpg

Departe de a fi nazisti, barbatii erau prizonieri polonezi care au reusit sa fure uniformele naziste si masina din lagar. Kazimierz Piechowski, Eugeniusz Bendera, Stanislaw Gustaw Jaster si Jozef Lempart au intrat in istorie pentru cea mai indrazneata evadare, rupta parca din filmele de actiune.

Planul de evadare

Eugeniusz Bendera, care lucra ca mecanic in garajul lagarului, a fost cel care a avut initiativa, sfatuindu-se cu Piechowski. Barbatul aflase ca se afla pe lista neagra a nazistilor si ca urma sa fie executat. Avand acces la masini, Bendera s-a gandit ca ar fi o ocazie perfecta pentru a evada. Insa gardurile care imprajmuiau lagarul erau electrificate, iar garzile stateau de paza non-stop. Singura solutie era sa iasa pe faimoasa poarta "Arbeit macht frei".

Bendera si Piechowski i-au luat in echipa si pe Jaster si Lempart si, astfel, au inceput sa puna la cale marea evadare. Inainte de a incepe, cei patru au spus o rugaciune pentru familiile lor si au convenit sa se impuste reciproc, in cazul in care evadarea ar fi esuat.

Marea evadare

Pe 20 iunie, cei patru au reusit sa se strecoare in magazii, de unde au furat patru uniforme naziste si mai multe arme, apoi au luat din garaj cea mai rapida masina, un Steyr 220. Ajunsi la porti, prizonierii au reusit sa ii pacaleasca pe gardieni, iesind victoriosi din Auschwitz.

Dupa evadarea lor, nazistii au ordonat ca fiecare prizonier de la Auschwitz sa aiba tatuat pe mana un numar de inregistrare, care ii transforma pe detinuti din oameni, in simple cifre. Acestia nu mai erau strigati dupa nume, ci dupa numarul tatuat.

Dupa evadare...

Kazimierz Piechowski a fugit in Ucraina, apoi s-a intors in Polonia si s-a inrolat in armata interna poloneza, fapt care ii va aduce 10 ani de inchisoare, in perioada regimului comunist. Parintii sai au fost capturati de nazisti si ucisi, in semn de razbunare. Dupa ce a fost eliberat, a devenit inginer si a scris mai multe carti despre experienta sa de la Auschwitz. Astazi, Piechowski are 92 de ani si traieste intr-un mic oras din Polonia.

Citește și
Colaj de fotografii cu Gabriela Prisăcariu și Dani Oțil în timp ce țin în brațe copilul. Băiatul se numește Luca Tiago
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
barbat dormind intr-un pat alb
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Ramona Olaru a avut parte de o farsă în direct la Neatza de Weekend. Un vlogger i-a spus că i-a avariat mașina
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Mai multe articole

2012/06/20//600773-05___kazimierz_piechowski.jpg

Eugeniusz Bendera a trait in Varsovia si a murit in 1980.

Jozef Lempart a fugit in Varsovia, unde s-a casatorit si a avut un copil. Parintii lui au avut aceeasi soarta ca ai lui Piechowski. In 1971, a murit intr-un accident de masina.

Stanislaw Jaster s-a inrolat in armata interna poloneza. In 1943, a fost executat, fiind acuzat de colaborare cu Gestapo, politia secreta nazista.

FOTO: deceptology.com / polskajestnajlepsza.pl

Ultimele știri