Antena Căutare

Pare că e doar o bunicuţă în vârstă de 75 de ani, dar este singura femeie care a făcut singură înconjurul lumii, pe motocicletă! De ce s-a despărțit de „băieți frumoși” pe bandă rulantă

Aparent, Anne-France Dautheville este doar o bunicuţă în vârstă de 75 de ani, din Franța, pasionată de călătorii! În realitate, a fost singura femeie care a făcut singură înconjurul lumii, pe motocicletă.

Aparent, Anne-France Dautheville este doar o bunicuţă în vârstă de 75 de ani, din Franța, pasionată de călătorii! În realitate, a fost singura femeie care a făcut singură înconjurul lumii, pe motocicletă. Povestea ei este fabuloasă.

Pe atunci avea doar 28 de ani şi lucra în publicitate. Îi plăcea la nebunie să scrie, însă şi-a dat seama că, pentru a face asta aşa cum trebuie, e necesar să iasă din bula de confort. Aşa că s-a urcat pe motor şi a reuşit ceea ce nu mai reuşise nicio femeie până atunci. Şi, cu toate că a realizat această performanţă notabilă, franţuzoaica nu a renunţat la călătorii. Cea mai recentă, a făcut-o în România.

Pentru Anne-France Dautheville, dorința de a vedea cele mai frumoase locuri ale lumii a fost mai puternică decât teama de necunoscut. La 28 de ani a renunţat la jobul din publicitate, s-a urcat pe motor şi a pornit în aventura vieţii. De una singură. Prima călătorie pe motocicleta a fost în 1972, când a participat la un raliu moto între Paris şi Iran. De acolo, a plecat spre Afganistan.

„Toată viața mea îmi voi aminti momentele când am stat lângă statuia lui Buddha de la Bamian, la lăsarea serii, când lumina soarelui era atât de caldă și de frumoasă. Și îmi voi aminti pentru totdeauna iazul cu apă termală din pădurile din Alaska, unde puteam vedea culorile luminilor aurorei boreale. Toată viața o să îmi amintesc oamenii care mă întrebau: tu cine ești? Ce faci aici? Și a fost atât de distractiv! Toată viața am să trăiesc cu aceste clipe fericite în minte”, a spus Anne-France Dautheville.

De alftel, Afganistan i-a rămas la suflet. La fel şi Peru și Australia. Şi nu doar pentru peisajele de poveste şi şi pentru oamenii pe care i-a întâlnit în călătoriile sale.

„Sunt oameni deschiși, primitori, pentru că nu se tem de nimic, oameni care împart cu tine și poți avea încredere în ei, se respectă unii pe ceilalți și te respectă și tine. Ador mâncarea indiană când merg într-o țară și îmi place mâncarea, atunci când mă întorc acasă, încerc să refac rețeta. Chem câțiva prieteni să încerce ce am gătit. Îmi place să petrec mai mult timp singură, să călătoresc singură. Când eram tânără mă îndrăgosteam de băieți frumoși, iar ei, după o vreme spuneau Anne France trebuie să alegi între mine și pisica ta, iar eu spuneam: «următorul»”, a mai povestit Anne-France Dautheville.

Bunica în vârstă de 75 de ani a vizitat astfel nu mai puţin de 14 ţări. Despre toate a scris în cărţile sale. Pentru că la un moment dat, chiar şi pentru perioade scurte, au însemnat pentru Anne France acasă.

„Când călătorești cu altcineva, ridici o barieră între tine și țara respectivă, între tine și ceilalți oameni. Dar când călătorești singură, depinzi de acei oameni, așa că ești forțat să deschizi uși”, a explicat ea.

Fiecare călătorie a fost o lecţie de viaţă pentru Anne France.

„În călătoriile mele am întâlnit oamenii care nu aveau hrană, asigurări de sănătate, nu aveau respect din partea Guvernului, am fost în țări unde era permisă tortura. Toate acestea sunt lucruri pe care le vezi când călătorești”, a mai spus Anne-France Dautheville.

În aventura ei, Anne France s-a izbit şi de obstacole, iar teama a urmărit-o la tot pasul.

„Când mergi într-o ţară unde nu vezi ferestrele caselor, îţi dai seama că să înnoptezi acolo poate fi periculos, pot fi bandiţi pe timpul nopţii. Poţi merge într-un hotel foarte ieftin, ca să trăieşti în ţările sărace nu ai nevoie de mulţi bani, poţi merge la o benzinărie, dar oricum ar fi, nu stai singur în mijlocul necunoscutului, pe timpul nopţii”, a spus Anne-France Dautheville.

Acum, la 75 de ani, Anne France este o sursă de inspiraţie pentru casele de modă. Ținutele pe care le purta în călătoriile ei în jurul lumii și cărțile pe care le-a scris, au constituit baza unei colecții de modă toamnă-iarnă.

Elon Musk, revoltat de drapelul României: „De ce nu vorbește nimeni despre asta?!” Controversa a ajuns până la ONU... „Stai liniștit, o să fie bine”! Nu știe că frățiorul ei e pe moarte, știe doar că trebuie să aibă grijă de el atunci cân...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x