Britanicii cred despre români că sunt „agresivi“ şi „leneşi“ şi că merg în Marea Britanie pentru a le fura locurile de muncă englezilor. Total fals, spune jurnalista Carole Cadwalladr de la "The Guardian". Acesta este motivul pentru care ziarista a revenit, după 20 de ani, în România
Cotidianul britanic "The Guardian" a publicat un amplu articol despre România, semnat de jurnalista Carole Cadwalladr, care a revenit la Bucureşti după două decenii şi care a constatat că a găsit un oraş transformat.
"Potrivit unui sondaj Observer, cei mai mulţi dintre britanici cred că românii vin în Marea Britanie pentru a le fura joburile şi a-şi face dantura pe banii NHS". Aşa îşi începe Carole Cadwalladr reportajul cu titlul „România: văgăună sau ţară a romantismului şi a misterului?“.
Britanicii mai red despre români că sunt „agresivi“ şi „leneşi“. Totuşi, foarte puţini au fost în România - mai precis, mai puţin de 1% în ultimii cinci ani. În plus, 58% dintre britanici cred că România este una dintre cele cinci ţări ale Uniunii Europene din care au venit cei mai mulţi migranţi în Regatul Unit, potrivit Adevărul.ro.
Câteva "observaţii" făcute de jurnalista britanică:
România încă se confruntă cu consecinţele celui de-Al Doilea Război Mondial în moduri foarte directe.
În ceea ce priveşte noua generaţie, românii nu sunt diferiţi de tinerii din vestul Europei.
Cadwalladr scrie, de asemenea, că a fost în România în iarna anului 1991 şi „dintre toate văgăunele post-sovietice“ pe care le-a vizitat în acea perioadă România părea cea mai dezolantă. „Nu am mai fost niciodată într-un loc în care oamenii să pară atât de descurajaţi şi de deprimaţi“, notează jurnalistă, adăugând că unul dintre cei mai trişti oameni pe care i-a întâlnit a fost un băiat, la metroul din Bucureşti, care a intrat desculţ în vagon şi a cântat la vioară ceea ce părea a fi un „bocet funerar“.
BUCUREŞTIUL S-A SCHIMBAT ÎN BINE!
Însă acum oraşul este schimbat, clădirile din secolul al XIX-lea au fost renovate, poţi merge cu Uber şi există chiar şi hipsteri, remarcă jurnalista, care aminteşte şi de Casa Poporului, notând că o plimbare de-a lungul „monstruosului palat construit de Ceauşescu“ i-a luat în jur de 20 de minute.
România tinde să „inspire două reacţii extreme în presa britanică. Fie este, pentru presă de dreapta, o văgăună, fie are un romantism misterios. Este locul în care Evul Mediu întâlneşte totalitarismul“.