- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Specialistii de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics considera ca acest roi galactic, ce prezinta o rata de formare a stelelor absolut uluitoare, ar putea sa ii determine pe astronomi sa regandeasca felul in care aceste structuri colosale si galaxiile pe care le includ evolueaza in timp. "In timp ce galaxiile din centrele roiurilor sunt de cele mai multe ori adormite de miliarde de ani, galaxia centrala din acest roi pare sa fi reinviat si sa fi reinceput un nou proces de formare de stele", a spus Michael McDonald, de la Massachusetts Institute of Technology, autorul unui articol despre roiul galactic Phoenix, publicat de revista Nature.
Pe baza observatiilor facute de Chandra X-ray Observatory, South Pole Telescope si alte opt observatoare astronomice, oamenii de stiinta spun ca centrul roiului Phoenix creeaza aproximativ 740 de mase solare pe an. Prin comparatie, roiul Perseus creeaza stele cu o rata de aproximativ 20 de ori mai inceata decat Phoenix, conform Forbes.
Gaurile negre uriase din galaxia centrala a unui roi galactic au fost multa vreme asociate cu rate lente de formare a stelelor, intrucat ele pompeaza energia in sistem si impiedica racirea gazelor necesare pentru crearea stelelor. Dar specialistii spun ca "uriasa explozie stelara" detectata in interiorul roiului galactic Phoenix, care da nastere la doua stele pe zi, sugereaza faptul ca gaura neagra din galaxia centrala a acestui roi nu a reusit sa interfereze cu un flux de racire extrem de puternic.
Foto: forbes.com