Antena Căutare

Astronomii au descoperit un roi galactic urias, ce "produce" stele pe banda rulanta

O echipa de astronomi de la Chandra X-ray Observatory au descoperit un roi galactic urias, la o distanta de 5,7 miliarde de ani lumina de Terra, ce pare a fi un loc unde ramasitele de stele si planete se transforma in unele noi. Prin urmare, formatiunea a fost botezata "Phoenix", dupa numele pasarii din mitologie despre care se spune ca "exploda" cand murea, dar numai pentru a renaste din propria cenusa.

Specialistii de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics considera ca acest roi galactic, ce prezinta o rata de formare a stelelor absolut uluitoare, ar putea sa ii determine pe astronomi sa regandeasca felul in care aceste structuri colosale si galaxiile pe care le includ evolueaza in timp. "In timp ce galaxiile din centrele roiurilor sunt de cele mai multe ori adormite de miliarde de ani, galaxia centrala din acest roi pare sa fi reinviat si sa fi reinceput un nou proces de formare de stele", a spus Michael McDonald, de la Massachusetts Institute of Technology, autorul unui articol despre roiul galactic Phoenix, publicat de revista Nature.

Pe baza observatiilor facute de Chandra X-ray Observatory, South Pole Telescope si alte opt observatoare astronomice, oamenii de stiinta spun ca centrul roiului Phoenix creeaza aproximativ 740 de mase solare pe an. Prin comparatie, roiul Perseus creeaza stele cu o rata de aproximativ 20 de ori mai inceata decat Phoenix, conform Forbes.

Gaurile negre uriase din galaxia centrala a unui roi galactic au fost multa vreme asociate cu rate lente de formare a stelelor, intrucat ele pompeaza energia in sistem si impiedica racirea gazelor necesare pentru crearea stelelor. Dar specialistii spun ca "uriasa explozie stelara" detectata in interiorul roiului galactic Phoenix, care da nastere la doua stele pe zi, sugereaza faptul ca gaura neagra din galaxia centrala a acestui roi nu a reusit sa interfereze cu un flux de racire extrem de puternic.

Foto: forbes.com

Mai ceva ca Spiderman: practicantii de Parkour sar si se catara cu o agilitate uimitoare... Oradea: O femeie de 80 de ani vrea sa ajunga la Polul Sud!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x