Potrivit oamenilor de știință, obiectele neobișnuite „arată ca gazul și se comportă ca niște stele”, care par compacte de cele mai multe ori. S-a raportat că gaura neagră din centrul galaxiei noastre, Săgetătorul A*, mânca mult și făcea schimbări neașteptate.
La 26.000 de ani-lumină de Pământ, este cea mai apropiată gaură neagră pe care o putem vedea, chiar dacă este în mare măsură întunecată de praf. Un obiect a fost observat pentru prima dată în 2005, dar încă patru au fost descoperite recent.
În studiul, publicat în revista Nature pe 15 ianuarie, Co-autorul studiului Andrea Ghez a scris: „Recent, s-a descoperit că două obiecte neobișnuite orbitează îndeaproape pe Săgetătorul A*: așa-numitele surse G, G1 și G2. G1 și G2 au generat atenție, deoarece par să interacționeze în mod corect cu gaura neagră super-masivă galactică, potențând eventual activitatea de acreție. Nu s-a ajuns încă la un consens larg cu privire la natura lor: obiectele G arată caracteristicile norilor de gaz și praf, dar afișează proprietățile dinamice ale obiectelor cu masă stelară”.
Cele patru noi „obiecte G” descoperite de echipa profesorului Ghez au fost desenate cu numele G3, G4, G5 și G6. În august anul trecut, astronomii au descoperit sclipiri strălucitoare provenind de la Săgetătorul A*, ceva perceput ca „fără precedent”.
S-a crezut că motivarea sclipirilor strălucitoare se datorează creșterii materialului care adună găurile negre - cu alte cuvinte, mănâncă mai mult. Profesorul Mark Morris, coautor al studiului, a adăugat: „Unul dintre lucrurile care a încântat pe toată lumea în privința obiectelor G este că lucrurile care sunt smulse din ele de către forțele de maree, în timp ce măturau prin gaura neagră centrală trebuie să cadă inevitabil în gaura neagră”.
Când se va întâmpla acest lucru, s-ar putea să producă un spectacol de artificii impresionant, deoarece materialul mâncat de gaura neagră se va încălzi și va emite radiații abundente înainte de a dispărea de-a lungul orizontului evenimentului.