Decesele premature provocate de poluarea aerului vor continua să crească până în anul 2040 dacă nu se fac modificări ale modului în care lumea folosește și produce energie.
Circa 6,5 milioane de decese la nivel global sunt atribuite în fiecare an calității precare a aerului din interior și exterior, ceea ce face din aceasta cea de-a patra amenințare globală pentru sănătatea umană, după tensiunea arterială ridicată, riscurile dietei și fumat, scrie agerpres.ro.
Fără acțiune, decesele premature care pot fi atribuite poluării aerului exterior vor crește la 4,5 milioane în 2040 de la aproximativ trei milioane în prezent. Decesele premature din cauza poluării aerului din interiorul locuințelor ar urma însă să scadă de la 3,5 milioane de cazuri la 2,9 milioane de cazuri.
"Fără modificări ale modului în care lumea produce și utilizează energia, tributul ruinător al poluării aerului plătit în vieți omenești urmează să crească", a atras atenția IEA.
Noile politici energetice și de calitate a aerului pot oferi un aer mai curat prin impunerea unor măsuri ce includ accesul la mașini de gătit nepoluante care să le înlocuiască pe cele ineficiente, introducerea unor noi standarde de emisii aplicate strict în transporturile rutiere, controlul emisiilor și trecerea la combustibili nepoluanți în sectorul energetic, precum și creșterea eficienței energetice în industrie.
Înghețata de fructe pe băț, invenția unui puști de 11 ani! Dulce și răcoritoare, vedeta sezonului fierbinte datează din ... Îţi merge de minune vinerea? Află de ce! Iată ce zi a săptămânii îţi poartă noroc în funcţie de zodie...