O bacterie ale cărei proprietăți ar putea ajuta omul să supravieţuiască în condiţiile dure ale spaţiului cosmic şi de pe alte planete a fost descoperită de cercetători. Această bacterie trăieşte în cele mai dificile medii şi supravieţuieşte în condiţii extrem de slabe de iluminare, găsindu-se în regiuni precum Antarctica sau Deşertul Mojave din sud-vestul Statelor Unite ale Americii.
Cyanobacteria reprezintă unul dintre cele mai răspândite grupuri de bacterii de pe planeta noastră, un microorganism care se crede că a existat de peste 2,5 miliarde de ani.
Oamenii de ştiinţă cred că studiind aceste organisme unicelulare putem înţelege mai bine inclusiv unde am putea descoperi şi cum ar putea evolua viaţa extraterestră.
„Chiar dacă poate părea ficţiune, companii private şi agenţii spaţiale din întreaga lume au început deja să cerceteze cum ar putea folosi proprietăţile cyanobacteriei pentru ca omul să poată supravieţui pe Marte”, a declarat Elmars Krausz profesor al Universităţii Naţionale Australiene.
Cyanobacteria absoarbe energie din lumină şi produce oxigen. Aceasta foloseşte un proces care diferă mult de fotosinteză, dar care, spun cercetătorii, ar putea fi folosit pentru crearea unei atmosfere pe planetele care nu au aşa ceva.