Nicolae al II-lea, ultimul împărat al Rusiei, este încoronat pe 14 mai 1896. Patru zile mai târziu, dă o masă imensă, pentru popor, pe câmpul de la Hodînca. Sunt ridicate 150 de restaurante și 20 de berării. La cinci dimineața 500.000 de suflete apar pentru a primi, gratis, covrigei, chifle ori turtă dulce. La un momendat, cineva urlă că berea e pe terminate, că nu ajunge la toată lumea. Se producea una dintre cele mai mari tragedii pe timp de pace. O tragedie iscată din...nimic!
Nicolae al II-lea, cunoscut și ca Nicolae Alexandrovici Romanov, dimpreună cu a sa soție, Alexandra, sunt încoronați drept ultimii țari ai Rusiei pe 14 mai 1896. Peste patru zile, pe 18, plănuiesc să dea o masă pentru popor. Anunță locul, câmpia de la Hodînca. Aici, pe dimensiunea unui oraș, se ridică teatre, unde se vor da spectacole, 150 de restaurante, 20 de berării. Meniul e compus din chifle, covrigi cu sare, cârnăciori picanți, turtă dulce și un pahar de bere.
Încoronarea lui Nicolae al II-lea și a Alexandrei
Se estimează că 500.000 de oameni ajung acolo. E ora șase dimineața când cineva strigă ”Băi, s-a terminat berea, nu mai ajunge la noi!” E momentul în care se declanșează nebunia și oamenii, sărmanii, încep să se calce în picioare, speriați că nu apucă băutură. Mulți sunt copii. 1.800 de polițiști încearcă să restabileasă ordinea, în van. Cei mici, femeile, cad. Puhoiul trece peste ei. Pentru că locul e imens, mulți nu-și dau seama ce se petrece, așa că serbările continuă. Țarul și Alexandra apar la fața locului, în balcon, la ora 2 după-amiaza, dar deja ordinea este restabilită. Sunt 1.389 de morți și peste 1.300 de răniți. O tragedie imensă plecată din...nimic.
Nicolae al II-lea nu află pe moment. Pe 18 mai, seara, Ambasada Franceză dă un party. Cu câteva clipe înainte, cuplul e informat. Refuză să meargă la petrecere, dar e obligat, pentru a nu supăra gazdele. A doua zi de dimineață ambii ajung prin spitale, pentru a vizita victimele. Vinovații-s puțini, fiind demiși câteva oficialități minore. Dar oamenii nu pot uita. Unchiul țarului, Marele Duce Serghei Alexandrovici, pe atunici Guvernatorul-General al Moscovei, e botezat ”Prințul de la Hodînca”. Nu e uitat nici țarul, devenit ”Nicolae cel Sângeros”.
Nicoale al II-lea avea să domnească până pe 15 martie 1917, la sfârșitul Revoluției, când era nevoit să abdice. Apoi, pe 17 iulie 1918 era asasinat, dimpreună cu a sa familie, de către bolșevici, din ordinul lui Lenin. Avea să fie canonizat și considerat dreăpt sfânt de către biserica ortodoxă.