Este zi mare pentru credincioșii din România. Pe 28 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la moartea lui Arsenie Boca, considerat ”Părintele Ardealului”, una dintre cele mai iubite figuri ale ortodoxiei românești contemporane, Ieromonah.
Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910, în la Vața de Sus, județul Hunedoara.
Sfântul Ardealului a fost ieromonah, teolog și artist plastic (pictor muralist) ortodox român. Arsenie Boca a fost stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, apoi al Mănăstirii Prislop, unde datorită harului cu care a fost binecuvântat veneau mii și mii de credincioși.
Din această cauză, în perioada comunistă, a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, fiind închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.
Părintele Arsenie Boca a fost și pictor muralist, realizând pictura din Biserica Drăgănescu, situată la doar 25 km de București, considerată ”Capela Sixtină a Ortodoxiei Românești”. În plus, părintele Arsenie Boca a mai pictat și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.
Puțini știu însă că la ”„Capela Sixtină a Ortodoxiei Românești”, memoriile și și profețiile părintelui Arsenie Boca rămân vii și contemporane, stârnind multe controverse în rândul clerului, fiind catalogat vizionar pe deoparte sau pe de altă parte, în afara canoanelor Bisericii.
Controversatele picturi ale lui Arsenie Boca de la Mănăstirea Drăgănescu
Părintele Arsenie Boca a pictat, vreme de 15 ani tot interiorul bisericii Drăgănescu, din județul Giurgiu. Însă imaginile pictate au stârnit și mari controverse în rândul preoților, fiind catalogat pe de o parte vizionar, pe de altă parte în afara canoanelor Bisericii.
Biserica din Staul Drăgănescu a fost ridicată în anul de grație 1870, de către Petre Dănescu și Ioan Dumitrescu. A fost înălțată apoi la 1, 75 metri, dându-i formatu actual.
Începând cu anul 1967, timp de 15 ani, interiorul bisericii este pictat de către Arsenie Boca. La acea vreme, regimul comunist îi interzisese să mai slujească.
Fascinat este că pictura cuprinde atât scene din noul Testament, cât și scene moralizatoare. „Drăgănescu este o expresie a artistului. Dar este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o, pentru mulţimea uriaşă a faptelor lui bune din restul vieţii sale. Sunt convins că s-a pocăit de acele picturi, dar n-a mai fost vreme să schimbe ceva”, spunea, în urmă cu ceva timp, părintele Iustin Pârvu.
„Nu pictura de la Drăgănescu, care este cu totul aparte faţă de predania iconografică ortodoxă şi pe care n-o putem include în tradiţia ortodoxă, fiindcă este o artă înscrisă în curentul acesta post-modernist. La fel ca şi anumite texte imnografice ale lui Sandu Tudor, care n-a greşit dogmatic doar pentru că s-a exprimat cu un limbaj mai aşa… E pur şi simplu o latură a artiştilor din ei, necanonică, însă Dumnezeu i-a iertat pentru aceste lucruri necanonice, pentru mărimea dragostei lor faţă de El”, a mai afirmat acesta.
Cum spuneam, picturile din Biserica Drăgănescu cuprind scene moralizatoare adresate lumii contemporane și atenționând la pericolele ei. Dintre toate, ”scena omului modern” este printre cele mai reprezentative.
„M-am însurat, mi-am rotunjit ţarina, mi-am cumpărat milioane de cai putere, caut locuinţă pe altă planetă, aşa că rogu-te să mă ierţi, nu pot veni. Nu mai avem această preocupare”, explică părintele Arsenie Boca imaginea.
Mesaj despre Sfârșitul Lumii
Părintele a ţinut să scrie mesajele chiar pe picturi, explicând astfel intenţia sa moralizatoare la adresa omului contemporan. „Le-ai câştigat dobândind lumea toată, dar ţi-ai pierdut sufletul”, spune îngerul pictat de Arsenie Boca despre noutăţile tehnologice ale lumii. „Cu ştiinţa aţi dezlănţuit cataclismul stihiilor asupra voastră. Aşa vă trebuie. Aţi început sfâşitul lumii”, se arată în continuare.
O altă profeție despre Sfârșit din picturile sale este și cea a două turnuri gemene în flăcări, așa imaginându-și Apocalipsa. 11 septembrie 2001 rămâne o dovadă a profeției lui.
Despre Arsenie Boca se spune că picta numai noaptea, când nimeni nu îi deranja viziunile, iar localnicii se minunau în fiecare zi de lucrul nopților sale. Picturule erau făcute în tempera și nu în ulei și nimeni nu știe de ce a ales această tehnică. În plus, se poate vedea efectul de lumini și umbre, greu de obținut.
O altă scenă reprezentativă din picturile de la Biserica Drăgănescu este și Învierea, unde făptura ce iese din mormânt este diafană, spiritualizată, strălucitoare, luminoasă. Mântuitorul emană liniște și pace.
Arsenie Boca prezice viitorul
În picturile sale, despre Arsenie Boca se spune că ar prezice viitorul. Astfel, Pe un alt zid al bisericii se pot citi îndemnuri la eutanasie, chirurgie plastică, dezmăț, consum de droguri.
Biserica Drăgănescu, un al doilea Prislop?
Biserica Drăgănescu, așezată fix în buza lacului de acumulare din Mihăilești a fost cât pe ce să fie dărâmată de comuniști. Doar o minune a făcut ca ”testamentul” lui arsenie Boca să fie salvat.
Minuni au mai fost aici: ”O familie cu cinci copii, oameni simpli, nevoiași, și-a vândut casa din București și și-a făcut una aici, la noi. Au rămas fără bani și au semnat un act prin care se angajau să plătească restul de bani într-un an. Puseseră casa gaj. N-au putut. Au mai fost păsuiți un an. Tot n-au putut. Au venit la biserică. I-am îndemnat să se roage la părintele Arsenie Boca. S-au rugat. În trei zile au primit o donație și o moștenire”, își amintește părintele paroh Răzvan Petcu.
Săptămânal, la biserica Drăgănescu, vin peste 2000 de de oameni să se roage. Biserica Drăgănescu a fost resfințită anul trecut în septembrie.
Citește și:
surse: facebook, Biserica Drăgănescu, evz, adevărul.ro, ladadezestre,
Dacă plânge, transpiră sau face duș, ajunge la spital! Reacția corpului ei la contactul cu apa este înfiorătoare! Cum re... Descoperire uimitoare! Un cățeluș a rămas înghețat timp de 18.000 de ani! Nasul, blana și dinții au rămas intacți...