- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Arsenie Boca a fost, de la mijlocul anilor 1940 și până la sfârșitul vieții sale, în 1989, o țintă a autorităților opresive ale regimului comunist. Deși a fost închis de mai multe ori în toți acești ani și a trecut prin momente dramatice, Arsenie Boca nu a vorbit prea mult despre cea mai neagră perioadă a vieții sale.
Părintele Arsenie Boca îți spune de ce ai necazuri în casa ta. Ce să faci ca să scapi de rele
Arsenie Boca a fost, între anii 1945 și 1956, ”client” al arestului și închisorilor vremii. Acesta nu a lăsat, însă, mărturii despre timpul petrecut în spatele gratiilor, însă există zeci de mii de file ale dosarelor informative despre fostul duhovnice ce au oferit detalii despre viața sa petrecută în închisoare.
Secret dezvăluit! Arsenie Boca și rugăciune ce îți schimbă viața total! Efectele se văd imediat
Arsenie Boca a fost închis pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea. Se întâmpla pe 14 iulie 1945, el fiind acuzat pentru participarea activă la mișcarea legionară. A fost dus la București de urgență și eliberat abia pe 30 iulie 1945, în urma presiunilor bisericii. Câteva luni mai târziu, pe 14 iulie 1948, el a fost arestat pentru ajutorul dat luptătorilor anticomuniști, foști legionari pregătiți și parașutați de americani în Munții Făgărașului. Atât pentru aceste fapte, cât și datorită notorietății sale, este schingiuit o lună și jumătate, silit să dea repetate declarații, fiind apoi eliberat (v. G.Enache, Părintele Arsenie Boca în atenția poliției politice, Ed.Partener, Galați, 2009).
Mitropolitul Nicolae Bălan îl strămută de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop în noiembrie 1948. Acolo devine stareț, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, cu întreruperi în perioadele de arestare și anchetare (1950, 1951, 1953, 1955, 1956). În 1959 comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca, deja martirizat prin închisori și la Canal, i-au interzis activitatea preoțească până la moartea ce a survenit după torturarea sa de Securitate.
Ucenicul lui Arsenie Boca, dezvăluiri uluitoare despre ceea ce făcea părintele în timpul vieții!
Arsenie Boca a fost, de asemenea, arestat și pe 15/16 ianuarie 1950. Atunci a făcut detenție ”administrativă”, el fiind declarat vinovat, până pe 23 martie 1951 la Canal. Eliberarea s-a datorat Patriarhului Justinian care i-a semnalat lui Teohari Georgescu pericolul revoltării făgărășenilor.
De Rusalii, în 1953, Arsenie Boca este din nou anchetat, apoi este arestat la Timișoara, Jilava, Oradea pentru șase luni. Iar coșmarul nu se sfârșește, căci în 1959 i se înscenează nereguli financiare pentru a fi scos abuziv din monahism și pentru a i se interzice să slujească la altar (post-mortem, în 1998, se revine asupra deciziei din 1959).
A urmat pribegia la București, unde a fost tot timpul ținut în marginalitate. A lucrat pe post de pictor bisericesc pana la pensionarea sa din 1968. El a ramas sub supravegherea încontinua a Securitații.
Arsenie Boca, între bătăile crunte pe care le primea și fenomenele paranormale
Conform Adevărul, Victor Roșca, autor al cărții ”Moara lui Kalusek. Începutul represiunii comuniste” (Bucureşti, 2007)”, povestea că Arsenie Boca era bătut crunt, până la schilodire, în arestul din Brașov, unde a fost închis în 1948. De cele mai multe ori, bătăile aveau loc noaptea, iar Arsenie Boca avea să se roage: ”Atunci, toţi demonii lui Kalusek se năpusteau asupra lui; fiecare vroia să dea măcar un pumn unui «sfânt», ca să-şi arate fidelitatea faţă de doctrina Partidului. Dar, spre deosebire de ceilalţi deţinuţi, ce urlau în timpul torturii, părintele se ruga pentru bătăuşi”, relata Victor Roşca.
Despre perioada petrecută în spatele gratiilor a vorbit Dan Lucinescu, fost deţinut politic, care afirma în volumul „Părintele Arsenie Boca, un sfânt al zilelor noastre” (2009), că duhovnicul ar fi dispărut din celula sa din arestul Braşovului, chiar din faţa gardienilor.
”Veni în inspecţie ofiţerul de serviciu, însoţit de gardianul de pe secţia respectivă, ridicând capacul vizetei de la celula Părintelui Arsenie, au văzut cum se ruga. Când deschiseră uşa celulei, imediat după vizionarea prin vizetă, văzură cu stupoare şi groază, ca aceasta era complet goală. Cu cât se uitau mai atent în celulă, cu atât aceasta apărea complet goală. (...) Revenindu-şi treptat din acel şoc groaznic, au început să se uite pe rând, prin vizetă, nevenindu-le să creadă că deţinutul lor, părintele Arsenie Boca, stătea nemişcat în genunchi, lipit de măsuţa pe care era aprinsă lumânarea şi având alături Sfânta Evanghelie.”
De asemenea, o altă legendă spune că Arsenie Boca a fost prezent la înmormântarea mamei sale, în decembrie 1951, în localitatea Hălmagiu, din județul Arad, deși era închis. Unele voci spun că s-ar fi teleportat, însă nu există dovezi în acest sens: ”Când era la canal, părintele muncea din greu şi îşi depăşea întotdeauna norma şi era foarte apreciat de cei care îl păzeau. Odată a terminat mult mai devreme norma şi a zis celui ce-l păzea: «Îmi dai voie să mă odihnesc puţin?». Acela l-a lăsat să se odihnească. A văzut apoi că trece o oră, trec două şi au intrat în panică cei ce-l păzeau pe Părintele. L-au căutat şi nu l-au găsit nicăieri, le era frică de faptul că, fiind pedepsiţi pentru neatenţie, o să intre în locul lui. La un moment dat, Părintele a apărut. A spus că a fost la înmormântarea mamei sale! S-au interesat şi într-adevăr la orele acelea părintele fusese la înmormântare!”, informau autorii volumului „Mărturii din Ţara Făgăraşului despre părintele Arsenie Boca”.
Cine a fost Arsenie Boca
Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 la Vaţa de Sus, Hunedoara şi a murit pe 28 noiembrie 1989 la Mănăstirea Sinaia, Prahova. E considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Securitatea l-a urmărit apoi îndeaproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale. Arsenie Boca a murit la vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la mănăstirea Prislop, pe 4 decembrie 1989. Mormântul lui a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.
Sursa: adevărul.ro, wikipedia.ro.
VIDEO/ Scene șocante într-o școală din județul Botoșani! Doi elevi și-au împărțit pumni și picioare în fața clasei... Ce spun vecinii lui Dincă despre complicele "Fănică", cel care a violat-o pe Luiza Melencu: "Îi dădeai o ...