- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Plamanii se opresc, fiind imediat urmati de inima. Apoi intervine si moartea cerebrala, iar corpul se raceste si se rigidizeaza. Insa chiar la intervale lungi de timp dupa interventia decesului, mici grupuri celulare continua sa traiasca in interiorul organismului, timp de zile sau chiar saptamani. Oamenii de stiinta au reusit sa recolteze astfel de celule din scalpul si creierul unor cadavre umane si le-au readus in stadiul initial, nespecializat, de celule stem.
Aceasta practica poate conduce la noi terapii pe baza de celule stem si poate oferi noi informatii importante despre maladii precum schizofrenia si retardul mintal, sau modificari comportamentale de tipul autismului.
Celulele mature pot fi readuse la stadiul de celule imature, sau celule stem pluripotente, care au abilitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism, putand inlocui astfel tesuturi afectate de diferite boli sau accidente. Aceasta descoperire a fost recompensata in urma cu o saptamana cu Premiul Nobel pentru Medicina.
Alte studii au demonstrat ca aceasi operatiune se poate face cu celule fibroblaste recoltate din pielea cadavrelor umane, insa, in acest caz, celulele stem sunt mai greu de obtinut pentru ca pielea respectiva poate fi contaminata cu diferiti agenti bacteriologici sau cu ciuperci care distrug apoi culturile de celule din laborator.
Mai multe detalii, in Income Magazine
foto: projectfreethought.org