Berea este băutura preferată a românilor, iar vara este sezonul în care aceștia consumă cantități industriale, motiv pentru care un fost fotbalist din Târgu-Mureș a renunțat la teren, pentru a-și urma visul de a avea propria fabrică de bere.
Călin Ignat, un tânăr din Târgu Mureş, fost fotbalist, produce bere artizanală, pe care a „botezat-o” cu numele câinelui său, un Golden Retriever, pentru că patrupedul a fost tot timpul lângă el cât a experimentat, iar brevetul de producţie l-a obţinut în ziua când Noah a împlinit 10 ani.
”Am pornit dintr-o pasiune imensă această fabrică. Totul a început din bucătăria părinţilor”, a mărturisit Călin, la Observator.
Citește și: Berea este, mai nou, medicament! Consumată corect, poate preveni cancerul sau bolile cardiovasculare
Călin urmăreşte atent fiecare etapă de producţie ca să fie sigur că berea făcută de el este de cea mai bună calitate. Berea se face într-o zi, însă fermentarea şi maturarea ei necesită 28 de zile.
”Se simte aroma de citrice a hameiurilor folosite, are o concentraţie alcoolică de 5,5%. Dar e foarte gustoasă, e ca un fresh de hamei.”, a mai povestit fostul fotbalist.
Deși nu are studii de specialitate, pentru a-și atinge visul, acesta a învățat singur din cărți de specialitate pe care le-a comandat pe internet, dar și din experiența altor producători, din Cluj și București, care au l-au ajutat cu sfaturi ori de câte ori a avut nevoie.
Citește și: Un bărbat a băut doar bere timp de 46 de zile! Ce a pățit în scurt timp
”Ideea producerii berii a venit după ce într-o seară, cel mai bun prieten şi, în acelaşi timp naşul meu, Radu, m-a dus într-un pub cu peste 200 de sortimente de bere artizanală, majoritatea belgiene. Acolo, după prima bere am simţit un click, care parcă a deschis o parte din mine. Era un manager la pub-ul respectiv, Romeo, care avea un har în a-ţi povesti despre berile pe care le vinde încât mi se păreau poveşti în sticle. Tot el, la un moment dat în timpul discuţiei mi-a spus că, într-o zi, îmi voi deschide o fabrică de bere, pentru că sunt prea pasionat, însă la acea oră putea să îmi stârnească doar un zâmbet”, rememorează Călin momentul în care a început să încolţească ideea, potrivit Mediafax.
Deși a început cu ”un kit de făcut bere de casă”, adică cu două găleți și o conservă cu extract de malț și hamei, acesta a experimentat și a ajuns să-și transforme părți din apartament într-un mic atelier. În doi ani, investiţia a ajuns la o cifră cu cinci zero-uri, în euro, bani din economii şi de la apropiaţi care au simţit că merită să investească în visul lui. Ba mai mult, prima cantitate de bere pe care a scos-o pe piață, 500 de litri, a vândut-o în doar două zile.
În 2018, România a fost pe locul şapte în topul european al consumului de bere: în medie, fiecare român a băut 85 de litri într-un an.
Povestea bonei soților Ceaușescu, unguroaica Cserey Ilona: ”Dictatorul îmi spunea TE ROG!"... Cum ne poate face 5G viața mai bună...