Antena Căutare

Istoria UMBRELEI, "sărbătorita zilei"! Cea mai mare protejează o stradă întreagă, cea mai mică încape într-un buzunar

Umbrela a fost inventată în urmă cu peste 4 000 de ani şi a fost concepută, iniţial, pentru a proteja de soare, fiind inutilizabilă pe timp ploios, deoarece era confecţionată din hârtie

Pictură de Charles Le Brun şi Pierre Séguier | www.umbrellaworkshop.com

Umbrela a fost inventată în urmă cu peste 4 000 de ani şi a fost concepută, iniţial, pentru a proteja de soare, fiind inutilizabilă pe timp ploios, deoarece era confecţionată din hârtie. Pe 10 februarie, umbrela este sărbătorită în întreaga lume. Dar care este istoria ei?

Vechimea acestei invenţii a putut fi stabilită prin compararea diverselor desene care o reprezentau pe obiecte, aparţinând antichităţii, descoperite pe teritoriul Egiptului, al Greciei şi Chinei. Chinezii, de altfel, au fost primii, în secolul al IV-lea, care s-au gândit să facă umbrelele impermeabile, ungând hârtia cu ceară sau cu lac.Când a fost inventată umbrela

În Europa, abia în secolul al XVIII-lea, un meşteşugar parizian a avut ideea de a fabrică umbrele cu material cerat, numărul de spiţe variind între 4, 8, 10. În anul 1852, un anume Samuel Fox a introdus tije subţiri, elastice, din oţel, în confecţionarea spiţelor. Axul telescopic, că invenţie, îi este atribuit germanului Hans Haupt, în 1930, chiar dacă un sistem pliant pentru umbrela fusese conceput încă din 1705, de către francezul Jean Marius. În epoca modernă au apărut diverse alte modele, preferate fiind cele compacte, cu resort, de mici dimensiuni, uşor de transportat.

În China secolului al XI-lea, că şi în ţările europene, mai târziu, umbrela cu mâner elegant, din bambus sau santal, din pânză fină sau mătase, decorată cu frunze, fulgi, dantele, era apanajul doamnelor din înalta societate, care o foloseau pentru a-şi proteja, de soare, albeaţa tenului.

Articolul continuă după reclamă


În India şi, în general, în ţările asiatice, umbrelele sunt foarte utilizate în perioada musonului, când precipitaţiile sunt abundente, iar vânturile care bat dinspre Oceanul Indian sunt foarte puternice, ceea ce a determinat dezvoltarea unei adevărate reţele de ateliere meşteşugăreşti, pentru a repara umbrelele distruse de vânt.

De-a lungul timpului, umbrelele au fost întrebuinţate şi în alte scopuri, mai puţin obişnuite. De exemplu, în documentele referitoare la Bătălia de la Toulouse, din 1814, dintre trupele franceze şi cele anglo-hispano-portugheze, se spune că soldaţii englezi au rechiziţionat umbrele de la ciobanii din Pirinei şi le-au folosit pentru a-şi ocroti muniţia, să nu fie distrusă de ploaie.

Cea mai mare umbrela din lume, la momentul actual, se află în China, în provincia Gansu, fiind amplasată pentru a proteja o autostrada spectaculos construită, în spirală.

Cea mai mică umbrela din lume a fost realizată de câţiva ingineri, angajaţi ai unei întreprinderi din Portland, Oregon, SUA. Este făcută din poliester şi tije subţiri din oţel şi este atât de mică încât încape într-un buzunar de jeans. Când este strânsă măsoară 8 centimetri lungime, iar când este desfăcută, diametrul este de 40 de centimetri. La vânt, este mai rezistenţă decât umbrelele obişnuite, scrie descoperă.ro.

Ionescu sau Popescu? Ce spune numele de familie despre tine! Ai curaj să încerci?... VIRAL: Măicuţele pe schiuri! "Parcă ar fi shaolini!"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x