Antena Căutare

Fenomen astronomic uimitor pe cerul României. Perseidele vor putea fi observate în această seară, într-un anumit interval orar

Perseidele sau stelele căzătoare vor putea fi observate în noaptea de 11 spre 12 august, pe cerul României, într-un spectacol ceresc uimitor. Maximul curentului va putea fi admirat cu ochiul liber, începând cu ora 22.00. 

Galerie
Perseidele vor putea fi observate în această seară, într-un anumit interval orar | astro-urseanu.ro/

Curentul de meteori Perseide va înregistra un maxim în noaptea de 11 spre 12 august, perioada de activitate a acestora fiind între 17 iulie şi 26 august, informează site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Maximul curentului va putea fi observat începând cu ora 22.00, notează sursa citată

Potrivit specialiştilor, cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Citește și:

VIDEO | Fenomen spectaculos pe cerul României. O cometă poate fi văzută cu ochiul liber

Articolul continuă după reclamă

Anul acesta Luna va fi în faza de Ultimul Pătrar, răsărind după miezul nopţii, scrie News.ro. Lumina acesteia nu va deranja cu mult observaţiile pe parcusul nopţii aşa că vor putea fi văzuţi mai mulţi meteori.

Fenomen astronomic uimitor pe cerul României. Perseidele vor putea fi observate în această seară, într-un anumit interval orar

Perseidele vor putea fi observate în această seară, într-un anumit interval orar

astro-urseanu.ro/

*Perseidele vor putea fi observate în această seară; Foto: astro-urseanu.ro

Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Recomandările astronomilor pentru a putea admira Perseidele

Conform informaţiilor astonomilor, pentru a vedea meteori nu este nevoie de un instrument astronomic şi observaţiile ar trebui să dureze cel puţin o oră.

Privind bolta cerească, se vor vedea stelele şi Calea Lactee. Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare".

Ce sunt Perseidele?

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor şi a vacanţelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

„Mami, vreau să mor. Nu mai am putere să lupt” Apelul disperat al unei mame. Fiica ei se stinge pe zi ce trece, iar medi... „Tati a murit cu trei ani înainte ca mami să ne nască!”. O femeie a îndeplinit cel mai mare vis al soțului ei răpus de c...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x