Antena Căutare

Marte: Canion mai mare decat "Marele Canion"!

La rubrica "Stiati ca.." de azi, va spunem ca exista, nu pe Pamant, ci pe Marte, un canion mai mare decat "Marele Canion" din Colorado!!!

Sa facem un exercitiu de imaginatie. Cum ar arata un canion a carui crapatura se intinde pe o distanta de aproximativ 5.000 de kilometri, adica din Bucuresti, Romania, si pana in New Delhi, India, pentru a ne face o imagine cat de cat apropiata despre aspectul si marimea canionului Valles Marineris de pe Marte? Uriasa groapa a fost prima oara observata de aeronava Mariner 9 a NASA, in 1972, fiind ulterior botezata in onoarea acesteia.

Concret, craterul martian despica patru milioane de metri de teren "rosu", atingand adancimi maxime de pana la zece mii de metri. In comparatie, Marele Canion al fluviului Colorado, din SUA, are o lungime de "numai" 446 de kilometri si o adancime absoluta de aproximativ o mila, sau 1,6 kilometri. Se presupune ca Valles Marineris este o vale formata prin alunecarea si ascensiunea terenului, atunci cand roca topita din mantaua lui Marte s-a extins si a fortat limitele scoartei planetare.

Ei sunt "picii" care au schimbat istoria omenirii! Cei mai destepti 10 copii ai lumii... Vocabular de "nas": chiorii = calatorii fara bilet!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x