Antena Căutare

Carol Quintul, împăratul care a vrut să fie înmormântat cu un tablou al lui Tițian!

În 1551, Carol Quintul, celebrul împărat romano-german, i-a comandat vestitului Tițian un tablou cu care să fie înmormântat. Lucrarea - intitulată ”La Gloria” - a fost terminată trei ani mai târziu. În 1558, cu câteva clipe înainte de a se stinge, suveranul a fost dus să-și dea suflarea în fața faimoasei picturi!

În 1551, Carol Quintul, celebrul împărat romano-german, i-a comandat vestitului Tițian un tablou cu care să fie înmormântat. Lucrarea - intitulată ”La Gloria” - a fost terminată trei ani mai târziu. În 1558, cu câteva clipe înainte de a se stinge, suveranul a fost dus să-și dea suflarea în fața faimoasei picturi!


Născut la 1500, Carol Quintul a fost împărat al Sfântului Imperiu Romano - German din 1519 până în 1556, suind pe tron al o vârstă la care abia prinsese a se bărbieri în răspăr. Moștenind patru case regale importante din Europa, a reușit să unească, sub același sceptru, teritorii extrem de vaste și dispersate, de la Aragon la Țările de Jos, de la coloniile spaniole ale Americii, ce începeau să prindă contur, la Napoli, de la Sicilia la Castilla, deviza sa fiind ”Plus Ultra” (”Mai departe”). Pretindea că vorbește ”spaniola cu Dumnezeu, italiana cu femeile, franceza cu bărbații și germana cu al meu cal”. Considera că Parisul nu este un oraș, ci un Univers. Era extrem de cult, grație și faptului că în tinerețe îl avusese tutore pe Adrian de Utrecht, cel care, mai târziu, avea să devină Papa Adrian al VI-lea.

Carol Quintul, portret realizat de celebrul Rubens. A avut trei copii și zeci de amante

Articolul continuă după reclamă


Suferind de epilepsie, afectat de gută și având un maxilar inferior extins, Carol s-a gândit, de multe, să se retragă la o mănăstire. La 1551, l-a chemat pe Tițian, vestitul pictor al Școlii Venețiene. L-a pus să-i facă un tablou cum nu a mai existat, cu care să fie înmormântat. Artistul, autorul, printre alte capodopere a ”Înălțării la cer a Fecioarei”, s-a pus pe treabă. A lucrat mai bine de trei ani la a sa operă, pe care a dat-o gata în 1554.

”La Gloria” (denumită, uneori și ”Sfânta Treime” ”Judecata de Apoi” sau ”Paradisul”) era un ulei de 8,3 metri pătrați, reprezentând figuri ale catolicismului, precum Sfânta Treime, Fecioara Maria, Moise, Noe. De asemenea, în tablou apar și Carol Quintul, cu întrega sa familie.

Din ce în ce mai bolnav, împăratul abdică în 1555, în favoare fiului său, Filip al II-lea al Spaniei, retragere intrată, efectiv, în vigoare, un an mai tîrziu. Se duce la o mănăstire din Yuste, Extremadura, Spania, într-o chilie cu ceasuri atârnate pe toți pereții, simbolizând lipsa sa de timp din perioada domniei.

Pe 21 septembrie 1558, de dimineață, a cerut să fie dus în fața tabloului pe care-l comandase cu șapte ani înainte. Acolo a și decedat, bolnav de malarie. Este înmormântat, cu pictura lângă el, în El Escorial, Panteonul regilor Spaniei. ”La Gloria” rămâne alături de Carol Quintul vreme de 279 de ani. În 1837 ajunge la Muzeul Prado, unde se află și astăzi.

În zilele noastre, cine-și mai dorește să fie înmormântat cu un tablou?

A fost elucidat unul dintre cele mai mari mistere ale lumii! Descoperirea s-a lăsat aşteptată timp de sute de ani... I-a fost închis contul de Facebook, din cauza numelui! Ce a urmat apoi, a uimit o lume întreagă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x