O persoană aruncă zilnic peste 350 de grame de mâncare, iar anual risipeşte 129 de kg de alimente, anunţă reprezentanţii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), precizând că România este a nouă ţară din Europa din perspectiva alimentelor aruncate.
În România o persoană aruncă zilnic peste 350 de grame de mâncare. 24% din ea este mâncare gătită, 22% sunt fructe, 21% – legume, 20% produse de panificație, 11% produse lactate și 1%- carne.
„Cea mai mare risipă se raportează la nivelul gospodăriilor populaţiei, circa 49%, urmate de sectorul industriei alimentare -37% și de retail cu 7%. Cum dezechilibrele nutriționale, supraponderea și obezitatea se concentrează la populația cu nivel educațional scăzut, reducerea acesteia și coordonarea eforturilor cu cât mai mulți parteneri din rândul companiilor și al restaurantelor și cantinelor, care să promoveze un set de recomandări simple pentru o alimentație sănătoase este un prim pas important„ , a declarat Dr. Alexandra Cucu, Directorul Centrului Național pentru Evaluarea și promovarea Stării de Sănătate din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Datelor statistice de mai sus fac parte din analiză de situație a campaniei Ministerului Sănătății, derulate de către INSP și Direcțiile de Sănătate Publică, sub sloganul "Alimente sigure în cantitățile necesare. Stop risipei alimentare!" . Acestea au fost prezentate astăzi cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației.
Potrivit unui studiu Edenred, 50% dintre angajații din România acordă mai puțin de 30 de minute mesei de prânz. În plus, românii sunt cei mai predispuşi să ia masă la birou, pe tastatură, chiar, după cum arată un alt studiu.
Ce aliment le place românilor să mănânce în mod regulat? Pâine. Avem un consum anual, 95 kg de pâine/ locuitor, față de media europeană, care este de 60 kg/ locuitor.
De cealaltă parte, consumul anual de pește este mult scăzut față de media europeană, fiind de aproape 5 kg, față de 25 kg cât se consumă în medie, la nivelul UE.