Nu e zi să nu auzi “Nu mai am timp de nimic”, “Timpul trece mai repede ca niciodată” sau “Ce mai trece timpul…”. Dar te-ai gândit vreodată ca atunci când erai copil o zi de joacă făcea cât şapte?! Ei bine, cercetătorii vin şi cu o explicaţie pentru asta
Specialistii au demonstrat că perceperea trecerii rapide a timpului e cea care ne face să ne percepem viețile ca fiind aglomerate și agitate. Există câteva teorii care încearcă să explice de ce adulţii percep că timpul trece mai repede. Peter Mangan, psiholog la Clinch Valley College în Wise, Virginia, a făcut un test interesant.
A luat 25 de oameni cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani și 15 oameni cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani și le-a cerut să estimeze un interval de trei minute, numărând secundele printr-o tehnică de tipul „1, 1000, 2, 1000…”. Adulții tineri au reușit aproape perfect estimarea, atingând o medie de trei minute și trei secunde. În cazul celor mai vârstnici, trecuseră trei minute și 40 de secunde pe care ei le-au perceput ca fiind trei minute, potrivit PlayTech.ro.
O ipoteză sugerează că alternarea ceasului biologic ar putea fi cauza. Încetinirea metabolismului când o persoană devine adultă merge concomitent cu încetinirea bătăilor inimii şi a respiraţiei. Stimulatoarele cardiace biologice ale copiilor fizează bătăile inimii sau respiraţia într-o perioadă exactă de timp, făcând să pară că a trecut mai mult timp.
O altă teorie sugerează că oamenii percep trecerea timpului în funcţie de cantitatea de informaţii pe care o absorb. Cu noii stimuli, creierului îi ia mai mult timp să proceseze informaţia, iar oamenii resimt acest lucru ca fiind o perioadă mai lungă de timp.
Această ipoteză ar putea explica fenomenul slow motion, pe care oamenii l-au experimentat în timpul accidentelor de mașină, de exemplu. De fapt, în situaţii noi creierul înregistrează amintirile mult mai amănunţit, amintirea desfăşurându-se mult mai lent decât acţiunea în sine.