Antena Căutare

Ce este “gripa câinelui” și cum se manifestă când este captat virusul H3N2. Care sunt simptomele specifice

"Gripa câinilor" a ajuns să fie un semnal de alarmă pentru specialiștii care avertizează că modificările pe care le suferă pot duce chiar la infectarea oamenilor cu virusul H3N2.

Galerie
Ce este “gripa câinelui” și cum se manifestă la oameni când este captat virusul H3N2. | Shutterstock.com

Virusul este descendent al unui tip de gripă aviară numit H3N2, care a evoluat în prezent, relatează Independent. Virusul își are originea într-un tip de gripă aviară numit H3N2, care a infectat pentru prima dată câinii în anul 2006 și a cărei structură s-a modificat.

Virusul H3N8, cel care provoacă gripa aviară - care a apărut pentru prima oară pe continentul nord-american - era considerat până în prezent susceptibil să fie transmis cailor, câinilor şi leilor de mare. El nu a fost detectat la om înaintea primelor două cazuri, nemortale, în China, în aprilie şi mai 2022.

Ce este virusul care provoacă "Gripa câinilor"

Dovezile sugerează că gripa aviară nu se poate transmite de la o persoană la alta. Cu toate acestea, experții au fost întotdeauna îngrijorați de faptul că acest lucru s-ar putea schimba dacă virusul ar infecta o specie de mamifere, care ar putea, la rândul său, să devină transmisibil între mamifere, inclusiv între oameni.

Articolul continuă după reclamă

Specialiștii de la Universitatea Agricolă din China, care studiază gripa aviară, au efectuat un studiu pe mai mult de 4.000 de câini, descoperind că virusul este din ce în ce mai capabil să recunoască receptorii celulelor umane și să se reproducă în celulele umane, potrivit aceleiași publicații. Oamenii de ştiinţă scriu în lucrarea lor, publicată în jurnalul eLife: "Conform rezultatelor noastre, câinii pot servi drept intermediari pentru adaptarea virusurilor gripei aviare la om".

Cu toate acestea, șase câini au fost infectați în mod intenționat cu tulpinile cunoscute de gripă canină H3N2 și fiecare dintre ei a avut doar o stare ușoară de rău, cele mai grave simptome incluzând febră, strănut și tuse. Experții britanici au declarat că cercetarea este utilă pentru a evidenția rolul pe care câinii de companie l-ar putea avea în cazul unui posibil "pacient zero" pentru o viitoare epidemie de gripă canină.

Profesorul James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge, a declarat că este "destul de clar" că tulpina H3 a gripei aviare a devenit un virus specific câinilor.

Citește și: Ce este virusul sincițial (VSR) care afectează copiii și a umplut spitalele din România. Se transmite pe cale respiratorie

OMS anunţă un prim deces în China din cauza gripei aviare H3N8

O femeie, care s-a îmbolnăvit la 22 martie şi a fost spitalizată cu o pneumonie gravă la 3 martie, a murit în China din cauza gripei aviare H3N8 - un virus aflat în circulaţie din 2002, care nu a făcut până în prezent nicio victimă umană cunoscută, anunţă marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, citat de News.ro.

Persoana decedată a fost o locuitoare în vârstă de 56 de ani a provinciei Guandong, în sud-estul Chinei. Ea s-a îmbolnăvit la 22 februarie, a fost spitalizată cu o pneumonie gravă la 3 martie şi a murit la 16 martie, precizează OMS.

”Pacienta avea multiple predizpoziţii. Ea avea antecedente de expunere la păsări vii înaintea bolii şi antecedente ale prezenţei unor păsări sălbatice în jurul domiciliului său”, precizează într-un comunicat organizaţia. ”Niciunul dintre contactele apropiate ale acestui caz nu a dezvoltat o infecţie şi nici simptome ale bolii la momentul redactării acestui raport”, precizează OMS.

Frecventarea unei pieţe de păsări vii ar fi putut cauza această contaminare, însă ”sursa exactă a acestei infecţii rămâne de stabilit, la fel ca legătura între acest virus şi alte gripe aviare de tip A (H3N8), care circulă în mediul animal”, anunţă OMS, care îndeamnă la cercetări în acest sens.

OMS subliniază că datele disponibile arată că acest virus nu se transmite între oameni şi că, prin urmare, ”riscul unei răspândiri la nivel naţional, regional şi mondial este considerat slab”. Organizaţia subliniază însă necesitatea unei supravegheri constante, din cauza mutaţiilor permanente ale virusului.

Citește și: Cum îți dai seama că nu mai ești contagios după ce ai avut Covid-19 și ai stat în izolare. Semnele la care trebuie să fii atent

Un bărbat din România a intrat cu un şarpe uriaş la gât, într-un fast-food | Video. Cum a reacționat personalul... Un tânăr se juca pe calculator atunci când poliția a decins la el în casă. Ce s-a auzit după ce a sunat, din greșeală, l...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x