Ziua Copilului este sărbătorită în România în data de 1 iunie, dată la care este celebrată și în alte 47 de țări. Cel care a propus această zi în urmă cu mai bine de șase decenii a fost un elev de clasa a VIII-a.
1 Iunie - Ziua Copilului este ziua în care se celebrează atât copiii, cât și miracolul nașterii, miracolul purității, dar și întoarcerea la inocență. Nu există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie să se simtă copil și chiar este necesar că măcar o data pe an
Ziua Internaţională a Copilului a fost proclamată de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925. Decizia instituirii zilei efective a avut loc însă mult mai târziu, în 1949 la Moscova, când Federația Democratică Internațională a Femeilor a definit această zi ca fiind dedicată protecției copiilor din lumea întreagă. Deciziile de la Moscova au fost rapid impuse, astfel că în şedinţa Secretariatului CC al Partidului Muncitoresc Român de la 22 martie 1950, la primul punct pe ordinea de zi figura şi "organizarea Zilei Internaţionale a Protecției Copilului"
Ideea de a avea o zi internaţională a copilului, în care copiii în sine să fie sărbătoriți și nu doar protecția lor, i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a 8-a care a propus această zi, şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954. În același an, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al UNICEF a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi pentru aşa-numita Ziua Copilului.
De ce este sărbătorită Ziua Copilului pe 1 iunie
Nu se ştie exact de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă ca Ziua Internaţională a Copilului, însă există o teorie care spune că data de 1 iunie a fost aleasă după ce un consul chinez a adunat la un loc mulți copii fără părinți pentru a sărbători Festivalul Dragonului (care picase în acel an în data de 1 iunie). Pe de altă parte, 1 iunie este legat și de socialism, în unele state fiind considerată o sărbătoare comunistă.
Alături de România, alte 47 de state celebrează Ziua Copilului de 1 iunie.
Majoritatea țărilor au căzut de acord asupra zilei de 1 iunie, prima zi de vară, însă nu toate statele sărbătoresc Ziua Copilului acum, 22 noiembrie fiind o dată populară în țări precum Canada, Marea Britanie, Suedia, Spania, Olanda, Franța, Grecia sau Islanda.
Indiferent de motivul, de data şi de denumirea sub care este marcată, Ziua Copilului este o sărbătoare care înseamnă veselie şi voie bună şi reprezintă, totodată, o zi în care adulţii sunt invitaţi să îi respecte pe copii mai mult, să îi facă fericiţi.
Obiceiurile legate de Ziua Copilului sunt multe şi variate. Sunt oferite cu acest prilej de către adulţi flori, bomboane, ursuleţi de pluş, baloane colorate, hăinuţe şi sunt organizate petreceri-surpriză, dansuri tradiţionale, manifestări sportive, excursii.
1 iunie, Ziua Copilului, a devenit sărbătoare legală în România
1 iunie, Ziua copilului este zi liberă legală, alături de 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Paști, 1 mai, prima și a două zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Inițiatorii au apreciat că timpul petrecut de părinți alături de copii reprezintă cea mai eficientă și simplă metodă de a formă și consolida o relație sănătoasă copil-părinte.
Citește și: 1 iunie 2019. Ce evenimente sunt de Ziua Copilului în București
Vremea de Ziua Copilului, 1 iunie. Meteo - temperaturi scăzute și ploi
Momentul uimitor în care o rachetă este lovită de un fulger, la câteva secunde după lansare - Video... Lucrarea „Season's Greetings” a lui Banksy, relocată într-o galerie de artă...