Antena Căutare

Nebunia care a cuprins Facebook-ul e PERICULOASĂ. Ce se ASCUNDE în spatele provocării „10 years challenge”!

Dacă ai un cont de Facebook, Instagram sau Twitter probabil ai văzut că foarte multe persoane publică imagini cu ei din prezent și de acum 10 ani alături de hashtag-ul 10 year challenge.

Dacă ai un cont de Facebook, Instagram sau Twitter probabil ai văzut că foarte multe persoane publică imagini cu ei din prezent și de acum 10 ani alături de hashtag-ul 10 year challenge.

La o primă vedere ți se pare o idee distractivă, să vezi cum ai îmbătrânit și cum te-ai schimbat în ultimii zece ani. Poate tu ești pe Facebook de pe la începuturi și te-ai gândit să vezi cât de diferit ești în poza de la profil din prezent față de prima pe care ai încărcat-o pe platformă.

Te-ai întrebat dacă prin acest exercițiu nu ai putea ajuta Facebook să-și îmbunătățească algoritmi de recunoaștere facială? Le dai date chiar tu și ei le folosesc. Răspunsul cel mai des întâlnit este că acele imagini probabil existau deja pe platforme și că acele date erau disponibile deja.

Sigur, acesta este posibil, dar gândește-te la următorul scenariu.

Articolul continuă după reclamă

Vrei să să antrenezi un algoritm de recunoaștere facială în a detecta schimbările aduse de îmbătrânire (cum arată evoluția unui om). Ideal, ai vrea să ai multe date și diverse, dar și o perioadă de timp fixă, să zicem 10 ani.

Ai putea să iei pozele din Facebook apoi să te uiți la datele EXIF sau datele publicării și să stabilești așa perioada, dar acest proces nu ar fi foarte exact pentru că utilizatorii tind să publice fotografii mai vechi cu ei pe rețelele sociale. Nici datele EXIF nu sunt tot timpul de încredere deoarece oamenii poate au scanat anumite fotografii, iar unele platforme șterg datele EXIF.

Acum, datorită acestui 10 year challenge Facebook are milioane de fotografii realizate la 10 ani distanță (aprooximativ) ce ar putea fi folosite pentru a antrena algoritmi de inteligență artificială. Există și postări ironice, postări cu animale, dar acești algoritmi sunt suficienți de inteligenți ca să distingă o față umană de una a unui animal.

Este același sistem folosit de alții în trecut. Am și uitat de scandalul Cambridge Analytica?

Chiar și fără acest moment viral anumite companii își pot antrena algoritmii de inteligență artificială pe fotografiile noastre publicate pe Facebook, Instagram sau alte platforme online. Ce pot să facă cu asta? Există multe scenarii și voi exemplica trei: unul optimist, unul realist și unul pesimist.

Cel optimist este că recunoașterea facială ar putea fi folosită pentru a ajuta autoritățile să regăsească copii pierduți. În New Delhi, India, autoritățile au folosit tehnologia pentru a găsi aproape 3.000 de copii dispăruți. Mai mult, dacă copii sunt plecați mai mulți ani, tehnologia ar putea prezice cum ar arăta la aceea vârstă.

Un scenariu realist este utilizarea reclamelor personalizate. Panourile publicitare te-ar putea detecta și analiza fața apoi o să-ți ofere o reclamă personalizată pentru un anumit produs. Combinat cu locația, cu ce date au platformele despre tine legate de hobby-uri și achiziții anterioare, reclamele ar putea deveni mai relevante.

Scenariul pesimistic este acela în care tehnologia este utilizată pentru a face abuzuri. De exemplu, recunoașterea facială ar putea fi folosită de poliție pentru a detecta criminalii și infractorii, dar te-ar putea urmări și pe tine dacă ești participant la proteste sau dacă tu nu simpatizezi poliția.

El e Theo, micuțul cu 25 de infarcte într-o singură zi! A trecut prin 17 operații, toate înainte de a împlini un an!... 2.000 de femei au murit arse de vii în bisercă, pentru că purtau crinoline și n-au mai putut ieși pe ușă. ”Doar șapte au...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x