Antena Căutare

Ce sumă colosală au primit cercetătorii care au realizat prima fotografie cu o gaură neagră?

Echipa de cercetători care a realizat prima imagine a unei găuri negre, publicată în aprilie anul acesta, a primit un premiu în valoare de 3 milioane de dolari din partea Fundaţiei Breakthrough, sponsorizată de miliardari precum Mark Zuckerberg şi Yuri Milner, potrivit The Guardian.

Ce sumă colosală au primit cercetătorii care au realizat prima fotografie cu o gaură neagră? Galerie
Ce sumă colosală au primit cercetătorii care au realizat prima fotografie cu o gaură neagră?

Echipa de cercetători care a realizat prima imagine a unei găuri negre, publicată în aprilie anul acesta, a primit un premiu în valoare de trei milioane de dolari din partea Fundaţiei Breakthrough, sponsorizată de miliardari precum Mark Zuckerberg şi Yuri Milner, potrivit The Guardian.

Imaginea găurii negre din galaxia M87 a fost dată publicităţii pe 10 aprilie. Gaura neagră, descrisă de astronomi drept "un monstru", are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât al Pământului - şi este situată la o distanţă de 500 de milioane de ani lumină.

Imaginea a fost realizată cu ajutorul unei reţele de opt telescoape situate pe patru continente, Event Horizon Telescope, de o echipă formată din 347 de cercetători.

Fiecare dintre aceştia va primi astfel un cec în valoare de 8.600 de dolari din partea Fundaţiei Breakthrough.

Detaliile despre respectiva imagine, o premieră în astronomie, au fost publicate în aprilie în Astrophysical Journal Letters, iar profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus acest experiment, a declarat la momentul respectiv pentru BBC News că această gaură neagră a fost descoperită într-o galaxie numită M87.

"Ceea ce vedem este mai mare decât tot Sistemul nostru Solar", a explicat acesta. "Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui şi este una dintre cele mai mari găuri negre despre care credem că există. Este un monstru absolut, campionul de categorie grea în rândul găurilor negre din Univers", a mai spus acesta.

Imaginea arată "un inel de foc" foarte strălucitor, după cum a descris-o Falcke, înconjurând o gaură neagră perfect circulară.

Ce sumă colosală au primit cercetătorii care au realizat prima fotografie cu o gaură neagră?

O gaură neagră este o regiune în spațiu-timp cu o forță gravitațională atât de mare încât nimic, nici măcar particulele și radiația electromagnetică ca lumina, nu poate scăpa odată intrat în ea. Teoria relativității generale prezice că o masă suficient de compactă poate deforma spațiul și timpul astfel încât să formeze o gaură neagră. Limitele unei astfel de regiuni din care nimic nu poate scăpa este numită orizontul evenimentelor.

Chiar dacă orizontul evenimentelor are un efect enorm asupra sorții și circumstanțele unui obiect care trece prin aceasta, nicio caracteristică aparentă nu poate fi observată. În multe moduri o gaură neagră se comportă ca un corp negru ideal, deoarece nu reflectă lumină deloc. Mai mult, teoria câmpului cuantic în spațiu-timp curbat prezice un orizont al evenimentelor invers proporțional mesei acestuia. emperatura este de ordinul miliardelor de grade Celsius în cazul găurilor negre de masă stelară, făcându-le, esențial, imposibil de observat.

Cel mai mare mormânt de copii sacrificați a fost descoperit în Peru: „Oriunde săpați, există altul. Acesta este cel mai ... Fenomen bizar! Cerul și-a schimbat brusc culoarea și locuitorii s-au speriat | FOTO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x