Scriitorul Mircea Cărtărescu a postat pe pagina sa de Facebook o poveste de dragoste impresionantă. „Fără chef de somn”, așa cum a relatat el, Cărtărescu a relatat detalii inedite din relația lui Charlie Chaplin cu frumoasa și mult mai tânăra actriță Oona O’Neill, fiica legendarului scriitor american Eugene O’Neill, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1936.
„E unu și ceva noaptea și n-am niciun chef să mă culc. Așa că hai să vă spun o poveste mișto (dac-o știți, nu mă lăsați s-o zic mai departe). S-ar putea numi ”Îmi place Oona și-i a mea” și are mai multe celebrități pe centimetru pătrat decât orice altă poveste pe care-o stiu.
În 1941 J.D. Salinger, care scria la ”The Catcher In The Rye”, o cunoaște la New York pe Oona O’Neill, fiica lui Eugene, proaspăt laureat Nobel pe-atunci. Oona are 17 ani și Jerry 22. Mare amor, cuplu superb, relație neconsumată (plimbări, discuții, vorba lui Andrieș: ”ca pe-atuncea”). Anul următor Jerry se înrolează voluntar (avea să debarce pe plaja Utah in D-Day), iar Oona pleacă la Hollywood ca să se facă actriță.
De-aici începe povestea cea mișto. La Hollywood cunoaște o mulțime de bărbați care (conform jurnalului ei) ”vor toți doar acel lucru”. Între ei, junele geniu Orson Welles. Nu era încă obez ci doar plinuț, avea 26 de ani și tocmai făcuse ”Citizen Kane”. Firește c-a tăbărât și el pe inocenta Oona, a dus-o cu mașina la un bar faimos, apoi s-au plimbat în amurg. Pe-o bancă, sub un felinar, i-a spus că el e într-adevăr un geniu, dar nu în cinematografie, ci-n nobila artă a ghicitului în palmă. Rosebud, ce mai tura-vura. Oona și-a răsturnat pălmița inocentă, ca toate părțile trupului ei, în mâna lată a lui Orson, el i-a împins ușor degetele-n jos ca să-i reliefeze liniile din palmă și i-a spus aceste uimitoare cuvinte (menționate și ele în jurnalul fetei): ”Linia dragostei arată că te vei mărita curând cu un bărbat mult mai în vârstă decât tine.
Cum ar fi, de pildă, Chaplin…” Oona râsese de extravaganța proorocirii. Nu știu ce-au mai făcut ei pe bancă mai departe, fapt este că Orson Welles iese în seara aceea din poveste.
La foarte scurt timp după asta Oona îl întâlnește pe Charlie Chaplin, care avea nevoie de o actriță foarte tânără pentru un film al lui. ”Ce ochi albaștri are omul ăsta!” scrie fata-n jurnal chiar în acea seară. Omul avea 52 de ani și era o celebritate comparabilă doar cu Einstein. Ce s-o mai lungesc, imediat cum împlinește 18 ani, Oona se mărită cu Chaplin și-i face nu mai puțin de opt copii. Nu chiar imediat, firește.
Salinger află toate astea din ziare. Se mirase până-atunci de ce Oona nu-i mai răspundea la scrisori. De supărare, se-nsoară repede cu o nemțoaică, află că a fost gestapovistă și divorțează după o lună. În fine, Eugen O’Neill se supără și el și o dezmoștenește pe Oona, pe care n-o mai vede niciodată în viață. Pe patul de moarte primește o ultimă scrisoare de la ea, dar o rupe fără s-o citească, la fel ca pe toate celelalte.
După moartea lui Chaplin Oona cade-n depresie și moare alcoolică”, a scris Cărtărescu.
Postarea a fost distribuită de sute de români și a primit peste 3.000 de Like-uri în numai câteva ore de la postare.
Alege o piatră și află ce spune asta despre tine! Un test de personalitate pe care nu trebuie să-l ratezi!... GALERIE FOTO CU ABURI. Fram, ursul polar, varianta omenească! Care te bagi la sărituri în apa rece ca gheața?...