Opt ore la foc continuu, atat au muncit cei 1000 de voluntari ca sa intre in Cartea Recordurilor. A fost nevoie de sase tone de rosii, patru tone de castraveti, tot atatea de ardei, doua tone de ceapa, tocate marunt, asezonate cu ulei de masline si sare. Rezultatul: o salata vegetariana de putin peste 19 tone.
Totul pentru a trage un semnal de alarma: intr-o lume in care aproape orice mancam ne poate imbolnavi, sanatatea mai vine doar din fructele si legumele fara ingrasaminte chimice.
Recunoscute pentru calitatile lor, legumele romanesti 100% sunt ce in ce mai rare, chiar daca si gustul si parfumul lor a trecut de mult timp de granitele tarii.
In Romania, culturile eco, fara ingrasamant chimic, raman o afacere de familie, cateva hectare, ici, colo. In fata costurilor prea mari, fermierii se lasa greu atrasi in afacere. Culturile din sere au avut mai mult noroc. Soarele le-a ocolit si sistemul de irigatii a mai diminuat din efectele secetei.
Cumparatorii observa, aproba si trec mai departe. Preturile piperate ii duc tot catre culturile crescute chimic, mai ieftine si mai raspandite. In Romania, culturile eco ocupa aproape 300.000 de hectare, reprezentand doar 2% din suprafata agricola a tarii.