Polul sărăciei din România se află la doar 100 de kilometri de Bucureşti. În Necşeşti, comuna din Teleorman care nu se găseşte pe niciun indicator, se trăieşte la fel ca Evul Mediu. Singura investiţie cu care se laudă autorităţile locale este o farmacie în paragină. la trei sate. La polul opus, într-o localitate înfloritoare din nordul ţării, opt mii de angajaţi dau zilnic un exemplu că se poate.
Sunt extremele care înfăţişează două Românii - una în care se trăieşte de azi pe mâine, şi alta - pe cale să se urbanizeze.
Bine aţi venit la Necşeşti, comuna cea mai săracă din România, potrivit statisticilor oficiale. Ce-i drept, numeri pe degete câţi oameni muncesc în această localitate. Restul- fie sunt pensionari, fie sunt asistaţi social.
În documentele Ministerului Dezvoltării scrie negru pe alb că în Necşeşti - comună formată din trei sate -, oamenii au cel mai mic nivel de educaţie din ţară, stau prost la capitolul "sănătate", iar traiul lor este sub media celorlalte localităţi.
Problema este că nu prea mai are CINE să înveţe. scrisuri Din puţin peste o mie de locuitori, doar 100 sunt elevi, 800 sunt pensionari şi restul - asistaţi social. De când a preluat mandatul, primarul abia a reuşit să deschidă un magazin şi o farmacie în comună: o clădire modestă, cu ziduri crăpate şi înconjurată de un gard ruginit. Singurele speranţe pentru tinerii motivaţi să muncească au mai rămas agricultura şi apicultura.