Antena Căutare

Istoria si-a lasat amprenta. Cele mai tari ziduri de separare din lume!

Multe dintre momentele delicate din istorie au avut drept consecinta... construirea unor ziduri de separare. Printre acestea, faimosul Zid al Berlinului si Marele Zid Chinezesc

Fie ca vorbim despre limitarea teritoriului, despre prevenirea invaziilor sau despre stabilirea granitelor, unele fortificatii construite in timp au ramas si astazi si pot fi admirate de cei care vor sa simta gustul unor timpuri demult apuse.

Astfel, in primii ani ai erei noastre a fost amenajat Zidului lui Hadrian, pentru a preveni invaziile. A reprezentat granita de nord a Imperiului Roman pana in secolul V si se intindea de la Marea Nordului pana la Marea Irlandei. Avea in jur de 117 kilometri lungime, 2 metri si jumatate latime sau pe alocuri, peste 3, si 4 metri si jumatate inaltime.

Marele zid al Croatiei protejeaza orasul Ston si a fost construit in secolul XV, in timp ce regiunea se lupta sa isi obtina independenta fata de Imperiul Otoman. Treptat, acesta a inceput sa isi piarda din rezistenta, fiind grav afectat de cutremurul din 1996. Acum, se lucreaza la restaurarea lui.

Al doilea cel mai lung din lume, Marele Zid al Indiei se gaseste in Rajasthan, in vestul Indiei. Construirea celor 36 de kilometri de zid a inceput in 1443 si a durat mai bine de un secol, fiind apoi marit in secolul XIX. Atunci, avea rol de fortareata, dar acum este practic un muzeu in aer liber.

Unul dintre cele mai cunoscute, Marele Zid Chinezesc, este o fortificatie, de-a lungul granitei de nord a Chinei, din secolul VII. In timp, a devenit un adevarat simbol.

Articolul continuă după reclamă

Zidul Berlinului avea rolul de a desparti, la propriu, Berlinul de Vest si Estul Germaniei. Era mai degraba o granita simbolica intre democratie si comunism, in timpul Razboiului Rece. Acesta a impiedicat timp de 28 de ani nemtii din est sa ajunga in vest. Distrugerea lui, ce a fost aproape la fel de rapida precum construirea, a fost sarbatorita in intreaga lume.

In sfarsit, Zidurile din Constantinopol au fost create cu rol defensiv, inconjurand orasul Constantinopol (astazi Istambul si Turcia), pe vremea cand acesta era capitala Imperiului Roman de Rasarit. Cu multiple imbunatatiri aduse pe parcurs, este acum, una dintre cele mai bine puse la punct constructii din antichitate.

"Amanta" lui Picasso, vanduta pentru 41 de milioane de dolari... "Speed dating-ul" incepe sa devina o moda si printre romani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x