Când vorbim de păcat în biserică, de cele mai multe ori nu este vorba de încălcarea unor norme etice, ci de înstrăinarea de la viața creștină. Învățătura religioasă ne arată că prin păcat omul ar demisiona prin proprie alegere de la calea dumnezeiască, de la mântuire și de la calea către dobândirea veșniciei, a Raiului, menționează crestinortodox.ro.
Cele patru păcate pentru care preotul nu îți dă împărtășanie și nici nu te primește în Biserică
Preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a vorbit despre cele patru păcate pe care el le consideră denigratoare a ființei umane și față de care el nu are îngăduință și spune că cel care le face nu ar trebui să mai intre în biserică și nici să i se acorde Sfânta Împărtășanie.
Preotul spune că cele patru păcate pentru care el Ia decizia de a nu împărtăși credincioșii și de a nu le mai permite intrarea în biserică pentru o anumită perioadă de timp sunt păcatul desfrânării, păcatul beției, păcatul fumatului și păcatul hulei. În opinia lui, aceste patru păcate săvârșite de credincioși îi îndepărtează pe ei de la viața bisericească și el Ia decizia de a nu îi mai aduce aproape de casa lui Dumnezeu și tainele lăsate.
Mai mult decât atât, când vine vorba de taina spovedaniei, ea este urmată de împărtășanie, însă preotul poate lua decizia de a împărtăși credinciosul doar cu aghiazmă mare și nu cu pâinea și cu vinul care compun împărtășania. Părintele Calistrat este, însă, mult mai ferm. El spune că "tot ce este în afara legii lui Dumnezeu se numește păcat și că nu permite abaterile".
„Tot ce este în afara legii lui Dumnezeu se numește păcat sau fărădelege, dar cele care sunt opritoare sau păcate de moarte, care ne opresc categoric de a lua din potir sunt acestea: în primul rând desfrânarea și aici începem de la păcatul onaniei sau masturbării, cum se spune, până la ultimele forme de desfrâu evoluate sau supraavansate de om.
După aceea, nu ne dă voie să împărtășim păcatul hulei (tot ce vorbești rău împotriva sfinților, a lui Dumnezeu, împotriva Proniei divine, adică împotriva Adevărului divin). Cineva a spus: «De ce trebuie să se supere Dumnezeu dacă noi greșim?» Și în majestatea divină este la fel ca în justiția lumească, ai călcat o lege, ți se aplică un articol din Codul Penal, ai călcat o poruncă a lui Dumnezeu, vei fi întrebat de ea: să nu furi, să nu ucizi, să nu mărturisești strâmb, să nu râvnești ce-i cu vicleșug la altul, să cinstești ziua duminicii, să-ți cinstești părinții și așa mai departe”, a spus acesta pentru BZI.
Citește și: Rugăciunea puternică ce îi scapă pe credincioși de farmece și blesteme. Când și cum trebuie rostită
„După hulă, mai intră păcatul beției și avem scris la Matei: «Bețivii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu». Avem păcatul fumatului și unii au zis: «Unde scrie că dacă fumezi n-ai voie să te împărtășești?» Și eu le-am explicat: «Nu am nimic împotriva țigărilor dumneavoastră, dar trei zile când v-ați împărtășit și trei zile după, Hristos nu suportă să stea în fum. El nu este carne la afumat, El este carne dumnezeiască și pâine dumnezeiască și trebuie să stea într-un corp curat și sănătos»”, a spus Calistrat Chifan.
Citește și: Rugăciuni pentru reușita la examen. Cele mai puternice rugăciuni rostite de elevi și părinți
Ea e femeia care și-a dorit să devină versiunea reală a păpușii Barbie. Cum arăta înainte de operațiile care au costat o... Moment viral pe TikTok. După 60 de ani, un bărbat și-a cerut în căsătorie iubita din liceu VIDEO...