Cele șapte minuni ale lumii antice, dintre care a supraviețuit doar una, au fost reconstruite digital, în 3D. Imaginile acestora au fost apoi integrate în peisajele de astăzi în care acestea ar fi existat.
Colosul din Rhodos, Marea Piramidă din Gizeh, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Statuia lui Zeus din Olympia, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnas și Templul zeiței Artemis din Efes au fost refăzute digital, în 3D.
Colosul din Rhodos
Colosul din Rhodos a fost o statuie imensă construită în antichitate pe insula Rhodos din Grecia. Aceasta îl înfățișa pe zeul grec al Soarelui, Helios, și măsura între 32 și 36 de metri.
Situat în portul Mandraki, Colosul din Rhodos, făcut din bronz și întărit ulterior cu fier și piatră, întâmpina vizitatorii, de pe mare și de pe uscat, iar navele puteau trece printre picioarele construcției.
În 225 î.Hr., în urma unui cutremur, s-a rupt un picior al Colosului din Rhodos. După prăbușirea statuii, locuitorii din Rhodos au vrut să o reconstruiască, primind chiar o ofertă de la Ptolemeu al III-lea. Însă, un oracol le-a interzis. Potrivit legendei, după ce arabii au cucerit insula în anul 653, statuia a fost vândută de către aceștia unui evreu din Siria, care a cărat-o pe 900 de cămile.
Marea Piramidă din Gizeh
Marea Piramidă din Gizeh, singura minune a lumii antice care a supraviețuit, se numără, evident, printre cele mai populare atracții turistice din lume.
Cu timpul, însă, Marea Piramidă din Gizeh, contruită pentru faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, și-a schimbat aspectul pe care l-a avut inițial, când era acoperită cu plăci albe de calcar.
Marea Piramidă din Giza(numită și piramida luiKheops) este localizată pe Platoul Gizeh - orașul Gizeh, necropola anticului Memphis, actualmente parte a capitalei Cairo.
La început, Marea Piramidă din Gizeh, ce cuprinde 2.521.000 metri cubi de piatră, avea 146 metri înălțime (azi 138 metri) și latura de 227 de metri.
Grădinile suspendate ale Semiramidei
Grădinile suspendate ale Semiramidei sau Grădinile suspendate din Babilon ar fi fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea (605-562 î.Hr.) pentru una din soțiile sale, Amytis (Amuhea).
După o veche legendă, răspândită în special de scriitorii greci, Grădinile suspendate ar avea o origine mult anterioară. Acestea ar fi fost construite de regele Ninus, întemeietorul orașelor Ninive și Babilon, pentru soția sa Semiramida (Semiramis).
După informațiile istoricului Diodor din Sicilia, uriașele grădini suspendate ocupau o suprafață de 15000 de metri pătrați și se ridicau în patru terase până la 77 metri înălțime. Pe terase erau plantați arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind înalți de 24 de metri.
După unele relatări, se pare că vestitele grădini au fost dărâmate de perși, în timpul ocupării Babilonului, tot atunci fiind dărâmat și Turnul Babel.
Statuia lui Zeus din Olympia
Statuia lui Zeus din Olympia a realizată de sculptorul Phidias în preajma anului 435 î.Hr. în orașul Olympia din Grecia.
Statuia a fost sculptată după tehnica criselefantină, în fildeș, ornată cu aur și având o structură internă din lemn, iar pentru adăpostire acesteia a fost construit un templu.
Se crede că în anul 394 d.Hr. statuia a fost transportată la Constantinopol, unde avea să fie distrusă de un incendiu în anul 475.
Farul din Alexandria
Farul din Alexandria a fost construit în secolul al III-lea î.Hr. înEgipt peinsula Pharosde lângă orașul antic Alexandria .
La început, Farul din Alexandria, construit din blocuri uriașe de marmură albă, a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari.
În anii 1303 și 1323, două mari cutremure au distrus farul, iar 1480 mamelucul Qaitbay a construit o fortăreață pe locul farului, folosind structurile și pietrele rămase.
Mult mai târziu, în 1994, aproape de orașul Alexandria, niște scafandri au găsit în mare ruinele farului.
Mausoleul din Halicarnas
Mausoleul din Halicarnas (azi Bodrum,Turcia) a fost opera arhitecților Pytheos șiSatyros și a sculptorilor Scopas și Timotheos.
Mausoleul poartă numele guvernatorului local Mausol, care a fost guvernatorul provinciei elenistice Caria (377-353 î.Ch.) pentru care fusese destinată construcția, ca mormânt-templu.
În secolul al XII-lea d.Ch., un puternic cutremur a distrus monumentul. Resturile Mausoleului din Halicarnas, aflate în partea de nord a orașului Bodrum(la cca 1 km de centru) sunt cuprinse într-un muzeu în aer liber.
Templul zeiței Artemis din Efes
Templul zeiței Artemis din Efes, cunoscut și ca „Templul Dianei”, a fost un edificiu antic grec construit pentru zeița Artemis, în anul 550 î.Hr.în Efes, oraș aflat atunci pe teritoriul imperiului babilonian.
Templul a fost distrus prima dată de Herostrat sau Herostratus – un piroman grec care a încercat să devină celebru în acest fel. Gestul său a determinat instituirea legii cu privire la damnatio memoriae, prin care s-a interzis oricărei persoane să-i menționeze numele.
Totuși, numele piromanului a devenit o metonimie pentru cineva care comite un act criminal cu scopul de a deveni faimos.
Apoi, în anul 268, Templul zeiței Artemis a fost avariat în urma raidurilor goților când aceștia au atacat Efesul și au incendiat mare parte din el.
În cele din urmă, templul a fost distrus în anul 401 î.Hr. de creștini care au lăsat în urmă doar fundațiile și o singură coloană – ce pot fi văzute și astăzi.
Ce caracter au femeile, în funcție de luna nașterii. Cea mai curioasă s-a născut în Iunie!... Abandonată de părinți, Oxana și-a petrecut primii cinci ani din viață crescută de câini. Cum arată astăzi „copila sălbat...