Antena Căutare

Ceramica albastră de Saschiz se va regăsi în colecția unei case de parfumuri celebre din Franța!

Ceramica albastră de Saschiz se va regăsi în colecția unei case de parfumuri celebre din Franța! Obiecte artizanale din ceramica albastră, obţinută printr-o tehnică veche de sute de ani, va ajunge în magazinele şi în albumul prestigioasei case.

Ceramica albastră de Saschiz făcută printr-o tehnică veche de sute de ani prinde viaţă din mâinile unui tânăr din localitate. Cum ajunge în micul său atelier, Marinel Gyorfi îşi pune şorţul, bagă cu poftă mână în lut şi începe să-l prelucreze.

După ce farfuria se usucă putin este finisată. După ce are loc procesul de uscare, prin scrijelire, se obține modelul dorit

Marinel este singurul din Saschiz care continuă meșteșugul olăritului pe care l-a învăţat de la bunici. Cunoscută sub denumirea de sgrafitto, tehnica presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut.

Obiectul din lut se uscă din nou la temperatura camerei timp de 15-16 ore. Apoi se pune glazura din cobalt. La final farfuria se bagă într-un cuptor special la o mie de grade Celsius, unde stă 12 ore.

Toate aceste obiecte artizanalae unice vor ajunge în magazinele unei case de parfumuri celebre din Franța, care va dedica anul 2021 României. Evident, localnicii sunt cât se poate de mândri.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Realizarea ceramicii albastre de Saschiz a fost abandonată pe la mijlocul anilor 1.700, dar a fost reluată în urmă cu cinci ani.

Tezaur format din peste 2.500 de monede medievale, găsit de căutători de comori şi predat Muzeului Judeţean Buzău... Arnold Schwarzenegger s-ar fi ”ajutat” de steroizii produși la Cluj-Napoca, ”Naposim”. ”La 52 de ani avea două bypass-ur...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x