Antena Căutare

China a inaugurat cel mai mare telescop din lume. Cu un diametru de 500 de metri, va vâna extratereștri

Cel mai mare telescop radio din lume a ajuns la stadiul final de construcţie. Purtând denumirea FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), telescopul este construit în provincia Guizhou, în sud-vestul Chinei.

Cel mai mare telescop radio din lume a ajuns la stadiul final de construcţie. Purtând denumirea FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), telescopul este construit în provincia Guizhou, în sud-vestul Chinei.

Acesta va fi utilizat pentru explorarea spaţiului, dar şi pentru vânătoare de extratereştri. Descoperirea unei forme de viață inteligente este în mare ambiția Chinei, autoritățile chineze sporinduși investițiile în astronomie, de câțiva ani.

Telesocpul este mult mai mare decât celebrul radio-telescop Arecibo din insula Porto Rico, în prezent cel mai mare din lume și are o sensibilitate de trei ori mai mare. Acesta a fost amplasat pe un munte dintr-un sat sărac din sud-vestul provinciei Guizhou.

Zheng Xiaonian, directorul Observatorului Naţional de Astronomie, cel care a construit telescopul a declarat: ,,Proiectul are potenţialul de descoperire a obiectelor stranii, pentru a putea înţelege mult mai bine originile universului şi pentru îmbunătăţirea vânătorii de extratereştri la nivel global''.

Realizarea telescopului din China a costat 1,2 miliarde de yuani (180 de milioane de dolari) și va fi lider global pentru următoarele două decade. Construirea telescopului a durat cinci ani şi va fi pus în funcţiune în luna septembrie.

Directorul general al Societății chineze de astronomie, Wu Xiangping, declara anul trecut agenției China Nouă că nivelul ridicat de sensibilitate al FAST îi va ajuta pe oamenii de știință chinezi "să caute forme de viață inteligentă în afara galaxiei noastre".

Inițiativa este salutată de toată presa chineză, precum și de câteva personalități științifice din domeniul spațial. Teoretic, FAST ar urma să le permită cercetătorilor să detecteze semnale radio la zeci de miliarde de ani lumină.

Beijingul își mărește investițiile în astronomie, accelerând programul de explorare spațială, căruia îi alocă miliarde de euro. Autoritățile intenționează să plaseze o stație permanentă pe orbită până în 2020 și, cu timpul, să trimită un om pe Lună.

Dezvoltarea programelor spaţiale este o prioritate pentru Beijing, preşedintele Xi Jinping a afirmat că doreşte să dezvolte ţara, ca fiind o putere spaţială.

Ambiţiile Chinei includ transportarea unui om pe lună, până în 2036, şi construirea unei baze spaţiale, proiect care deja a început. China a insistat că scopul programului este unul paşnic.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cum explică un puști de cinci ani tornadele... într-un borcan. Momentul este adorabil, iar oamenii refuză să creadă... Bătaie de joc! Filosoful Mihai Şora, luat peste picior la Ambasada Statelor Unite ale Americii: ''Aveţi loc de veci?''...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x