- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cel mai mare radiotelescop din lume, situat în China, a avut parte de prima sa descoperire oficială de când a fost inaugurat.
A trecut mai bine de un an de când Five-hundred-meter Aperture Spherical (FAST), de 500 de metri al Chinei, a fost inaugurat, iar acum a făcut prima sa descoperire. Astronomii au folosit miezul gigant pentru a identifica o pereche de pulsari la mii de ani lumină distanță. Stelele, numite PSR J1859-01 și PSR 1931-01, au fost detectate de telescop în august, dar a durat câteva luni, până când telescopul Parkes din Australia să le confirme oficial.
Vezi lista cu toate calculatoarele care au construit viitorul în care trăim
Ambele obiecte sunt stele cu densitate mare și cu câmpuri magnetice puternice. Aceste câmpuri concentrează radiația electromagnetică într-un fascicul care descrie un cerc, asemănător cu un far cosmic. Văzute de pe Pământ, stelele par să pulseze cu fiecare mișcare, de aici și numele de pulsar. Pozițiile lor în spațiu ajută oamenii de știință să testeze relativitatea generală.
Descoperă o listă cu cele mai bune filme psihologice
Perechea descoperită de FAST-numite FP1 și FP2- nu spun multe despre mărimea lor, viteza sau distanța. ”FP1 este un pulsar cu o perioadă de centrifugare de 1,83 secunde și o distanță estimată de 16.000 de ani lumină, iar FP2 este un pulsar cu o perioadă de centrifugare de 0,59 secunde și o distanță estimată de 4.100 ani lumină”, spune Li Di, șeful adjunct FAST.
Vezi cât de importantă e cea mai nouă descoperire făcută de chinezi!
30 de femei au devenit, timp de o zi, soldaţi în Legiunea Franceză!... Maria Ghiorghiu, clarvăzătoarea care a prezis incendiul de la Colectiv anunță MARELE DEZASTRU!...