Antena Căutare

Chitara lui Kurt Cobain, vândută pentru 6.000.000 $. Carcasa are încă lipite etichetele de bagaje

Chitara lui Kurt Cobain a fost vândută la o licitatie în Los Angeles, pentru șase milioane de dolari. Carcasa ei încă are lipite etichetele de bagaje și mesajul scris de artist: ”Simte întunericul”...

Chitara lui Kurt Cobain, vândută pentru 6.000.000 $. Carcasa are încă lipite etichetele de bagaje Galerie
Kurt Cobain si celebra lui chitară, Martin D18E,vândută cu peste 6 milioane de dolari

Pe 20 iunie 2020, s-a vândut, în cadrul unei licitații din Los Angeles, chitara celebrului cântăreț, chitarist și compozitor al trupei ”Nirvana”, Kurt Cobain, cu fabuloasa sumă de 6.010.000 de dolari australianului Peter Freedman, proprietarul ”Rode Microphones”. Licitația a fost organizată de casa de licitaţii californiană ”Julien's Auctions” și s- apornit de la suma de un milion de dolari.

Chitara lui Kurt Cobain, vândută pentru 6.000.000 $. Carcasa are încă lipite etichetele de bagaje

Kurt Cobain si celebra lui chitară, Martin D18E,vândută cu peste 6 milioane de dolari

Instrumentul muzical e un model rar, ”Martin D-18E”, fabricat în doar 302 de exemplare, din 1959.

Cine a fost Kurt Cobain?

S-a născut pe 20 februarie 1967, în Aberdeen, Washington, și a avut parte de o copilărie dificilă, declarând acest lucru în nenumărate interviuri și emisiuni TV, de-a lungul timpului. Conținutul tulburător al versurile sale au făcut ca milioane de oameni din diferite colțuri ale lumii să se regăsească și să se identifice cu trăirile lui, fiind considerat unul din cei mai influenți cântăreți rock din toate timpurile.

Chitara lui Kurt Cobain, vândută pentru 6.000.000 $. Carcasa are încă lipite etichetele de bagaje

Kurt Cobain, Nirvana

În anul 1986, Cobain a format trupa „Nirvana”, împreună cu prietenul său, Krist Novoselic.

Au reușit să schimbe preferințele muzicale ale generației lor, în doar doi ani de la lansarea lor pe piață. În 1991, la Seattle a apărut videoclipului pentru piesa „Smells Like Teen Spirit” de pe albumul „Nevermind” care a fost intitulat „imn al unei generații”, iar lui Cobain i s-a atribuit denumirea de „purtătorul de cuvânt” al Generației X, chiar dacă acest lucru era împotriva voinței sale. A compus celebrele cântecele „Come as You Are”, „Lithium”, „In Bloom”, „Heart-Shaped Box”, „All Apologies”, și „About a Girl”.

Kurt Cobain și-a planificat moartea? ”Mi-a semnat cartea pe 2 aprilie. A pus, intenționat, 5 aprilie, ziua decesului!”

În anii dinainte morții sale subite, Cobain s-a luptat cu dependența de heroină, depresie, anxietate, făcând față cu greu celebrității. Pe 8 aprilie 1994, el a fost găsit mort în casa lui din Seattle de către un electrician, după trei zile de la decesul său. Moartea a fost declarată sinucidere, împușcându-se în cap cu o armă de vânătoare. Cu toate că a lăsat un bilet de adio și un jurnal cu 22 caiete în care scrie despre a sa ”plecare”, subiectul încă unul controversat.

„Faimos era ultimul lucru la care voiam să ajung”

Kurt Cobain

Chitara lui Kurt Cobain, vândută pentru 6.000.000 $. Carcasa are încă lipite etichetele de bagaje

Cobain, 1993

Succesul trupei Nirvana

”Nirvana” a fost una dintre cele mai populare trupe de rock alternativ din America, începând cu sfîrșitul anilor '80, vânzând peste 60 de milioane de albume în întreaga lume. Muzica lor a fost un amestec de punk și alternative rock și a fost considerată că ar fi genul grunge rock, alături de ”Alice in Chains”, ”Pearl Jam” și ”Soundgarden”.

Concertul „Unplugged“, de la New York, din 18 noiembrie1993, reprezintă apogeul trupei

Chitara s-a vândut împreună cu carcasa originală, de culoare neagră având interiorul din catifea mov. Kurt lipise pe mânerul instrumentului acustic un abțibild personalizat cu înscrisul ”Simte întunericul”. Totul s-a păstrat in forma originală, etichetele de la bagaje de la diversele concerte, fiind încă pe cutie.

Și faimosul pulover de culoare măslinie, purtat in timpul MTV Unplugged, din 1993, a fost vândut și el pentru 334.000 dolari, în 2019.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Publicația ”The telegraph”, a făcut un top al celor mai scumpe chitare din lume, pe primul loc aflându-se Asia Fender Stratocaster, vândută cu 2,7 milioane de dolari, în anul 2005. Scopul a fost de a strânge fonduri pentru ajuta victimele tsunamiului din Thailanda. Valoarea instrumentul a crescut, fiind semnată de artiști celebri precum Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Brian May, Jimmy Page, David Gilmour, Jeff Beck, Pete Townsend, Mark Knopfler, Ray Davis, Liam Gallagher, Ronnie Wood, Tony Iommi, Angus and Malcolm Young, Paul McCartney, Sting, Ritchie Blackmore, Def Leppard și Bryan Adams .

Chitara lui Kurt Cobain, vândută pentru 6.000.000 $. Carcasa are încă lipite etichetele de bagaje

Chitara Asia Stratocaste,vândută cu 2,7 milioane de dolari

Pe locul doi, în clasamentul celor mai bine vândute se află un model ”Stratocaster” la care a cântat Jimmy Hendrix la Woodstock în 1969, pentru 2 milioane de dolari lui Paul Allen de la Microsoft, in 1998.

Locul trei este obținut de Washburn 22 seria Hawk, realizată de Custom, a lui Bob Marley, estimată între 1,2 și două milioane de dolari. Chitara se află în patrimoniul guvernului jamaican și este una dintre cele șapte instrumente folosite de inconfundabilul Bob Marley.

O chitară obișnuită ”Martin D18” se vinde cu aproximativ 10.000 lei, are placa frontală din molid masiv, spatele din mahon și cordierul din abanos.

O fetiță de șapte ani, diagnosticată cu o formă rară de cancer, a învins coronavirusul: ”Un transplant de celulele stem ... Viralul de la Bacalaureat 2020. Cum și-a făcut apariția un elev la proba de Limba Română: „Cu sau fără Bac...”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x