Ion-Andrei Gherasim, fostul șef de cabinet al lui Corneliu Coposu, a istoristit cum a reacționat Seniorul atunci când, după mulți ani de la bătăile primite de la Alexandru Vișinescu, s-a întâlnit, cu acesta, după Revoluție, pe o stradă din București. ”Dacă vreodată va fi un proces împotriva ta, iar eu voi mai trăi, să mă chemi ca martor. Voi spune că numai un nebun putea face ce ai făcut tu. Marele om politic s-a stins în 1995. Vișinescu a crăpat ieri
Urmaș direct al lui Ilie Lazăr, delegat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din decembrie 1918, Ion-Andrei Gherasim, fostul șef de cabinet al lui Corneliu Coposu, a rememorat o lecție pe care Seniorul ne-a predat-o imediat după Revoluție. „În februarie 1990 eram alături de Seniorul Corneliu Coposu şi Marius Lupuţiu, asistent personal şi el al preşedintelui PNŢCD. Mergeam la o întâlnire politică pe care Seniorul o avea cu doi parlamentari RPR (partidul gaulist al lui Jacques Chirac) la fostul hotel Bucureşti, actualmente Radisson. Ninsese mult în ultimele zile şi se formaseră troiene de zăpadă. Când am ajuns la trecerea de pietoni dintre Athenee Palace şi hotel Bucureşti, îl văd pe Senior cum, sprinten, o ia mai repede şi ajunge cu vreo 10 metri înaintea noastră în faţa unei persoane gârbovite, căreia începe să-i spună ceva. Ajungând cu Marius în dreptul lor, îl văd pe acel individ alb la faţă, complet blocat. Domnul preşedinte se întoarce spre noi şi ne spune: «Ştiţi cine este domnul? Acesta este Alexandru Vişinescu, cel care m-a schingiuit şi m-a bătut până la moarte la Râmnicu Sărat» Când am auzit aceasta, şi Marius, şi eu, am vrut să sărim pe el“, povesteşte Ion Andrei Gherasim, fostul secretar al Seniorului, în prezent preşedinte al fundaţiei care poartă numele marelui om politic. Spre surprinderea lui, Seniorul a pus o mână fermă în faţa lor şi le-a spus răspicat: „Nu! Nu vă legaţi de el! Doar Dumnezeu este cel care are dreptul Să-l judece!“ Apoi, s-a reîntors spre Vişinescu şi i-a spus acele cuvinte memorabile: „Dacă cumva va fi vreodată un proces împotriva ta, iar eu voi mai trăi, să mă chemi de martor, pentru că voi spune că numai un nebun putea să facă ceea ce ai făcut tu acolo“.
Penitenciarul Râmnicu Sărat, locul în care au fost surghinuiți, printre alții, personalități uriașe precum Horia Macellariu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu ori Ion Diaconescu
Bătut de Vișinescu în Penitenciarul Râmnicu Sărat
Corneliu Coposu, una dintre cele mai mari personalități pe care le-a avut acest neam, a fost o victimă a comuniștilor, după venirea lor la putere. Pentru că făcuse parte dintr-un partid istoric, a fost arestat pe 14 iulie 1947. După un simulacru de proces, a primit o condamnare de 24 de luni, majorată, apoi, din stilou, cu încă doi ani. După șapte ani de detenție a fost condamnat de către Tribunalul Militar București la 15 ani de muncăm silnică pentru ”activitate intensă contra clasei muncitoare”. A ajuns în penitenciarele de la Pitești, Văcărești, Craiova, Rahova, Gherla, Aiud ori Râmnicu Sărat. Aici l-a cunoscut pe Alexandru Vișinescu, comandantul închisorii, de la care a încasat bătăi crunte. După eliberare, deoare regumul considera că nu s-a potolit, în iulie 1962, a mai primit domiciliul forțat, la Rubla, în Bărăgan, până în 1964. La aproape 40 de ani de la acele evenimente, Seniorul și torționarul s-au găsit pe o stradă din București, Coposu dând dovadă, încă o dată, de incredibilul său suflet.
Alexandru Vișinescu a crăpat, pe 5 noiembrie, la Spitalul Penitenciar Rahova. El fusese condamnat definitiv pe 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare în dosarul în care fusese vinovat de crime împotriva umanității. Corneliu Coposu s-a stins la București, pe 11 noiembrie 1995.