Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 27 aprilie 2020. În folclor, „blajinii” mai sunt cunoscuți și sub un alt nume, cel de „rohmani”. Paștele blajinilor este sărbătorit de credincioși în lunea care pică după Duminica Tomii sau a opta zi după Paști.
Paștele Blajinilor 2020. Sărbătoarea populară este sărbătorită și acum, fiind respectate anumite obiceiuri. Multe dintre acestea datează din folclor și cei care le respectă organizează de cele mai multe ori un praznic, pentru a-i aminti pe cei adormiți.
Paștele Blajinilor, tradiții și obiceiuri. Ce se împarte de Paștele Blajinilor
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 27 aprilie 2020. Aceasta mare bucurie a Învierii lui Hristos, a Paștelui, pe care au trăit-o și creștinii în Săptămâna Luminată le aduce aminte de învierea cea de obște. Creștinii vin apoi să o împărtășească și celor adormiți în nădejdea fericitei învieri, a cărei bucurie a vestit-o Domnul Iisus Hristos.
Paștele Blajinilor 2020. Înainte de învierea, El Sa s-a pogorât întâi să propovăduiască biruința asupra morții, la cei morți din iad (I Petru 3, 19). Tot așa și urmașii Lui vin în această zi la mormânturile celor adormiți ca să le vestească bucuria biruinței lui Hristos asupra morții.
Împărțeala de Paștele Blajinilor: Ce dai de pomană?
Gospodina casei, mama copiilor, e aceea care așteaptă de obicei pe preot cu "ofrandele" când nu-i ea, sunt copii ei. În așteptarea preotului, gospodina casei sau altcineva așterne pe un mormânt al vreunuia din neamurile casei un prosop sau un petec de pânză, pe care pune colaci, paști, cozonac, păsculițe mici sau bucăți de cozonac, fiecare bucată cu lumânare și câte un ou roșu, apoi mâncăruri și o sticlă cu vin.
Paștele Morților. Ce nu ai voie să faci de Paștele Blajinilor
Se face și un foc mic, iar gospodina tămâiază în jurul mormântului și așteaptă preotul cu pomelnicul. Preotul vine și săvârșește o ectenie, citind pomelnicul întreg al casei, iar când dascălul cântă “Veșnica pomenire”, preotul uda mormânturile cu vin.
Pe data de 27 aprilie 2020, este prăznuit Sfântul Apostol Simeon. Sfântul Apostol Simeon a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului. Sfântul Simeon a predicat Evanghelia lui Hristos în ludeea, scrie crestinortodox.ro.
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 27 aprilie 2020. După moartea Sfântului Apostol Iacob, vărul său, Sfântul Apostol Simeon a fost numit Episcop al Ierusalimului, păstorind până la o vârstă înaintată. Izbucnind în Palestina o persecuţie atât asupra iudeilor, cât şi asupra creştinilor, bătrânul Episcop Simeon a fost prins şi supus la chinuri cumplite. Sfântul Apostol Simeon a murit fiind răstignit asemenea Domnului.