Ziua fatidică de 24 august a anului 79 După Hristos, când a avut loc erupția vulcanului Vezuviu, considerată a fi una dintre cele mai mari catastrofe naturale ale lumii antice, a fost „conservată” în cenușă și piatră. Între ruine au fost găsite și pâini care la momentul dezastrului se aflau în cuptorul unei brutării din orașul Pompeii, iar o altă pâine a fost descoperită într-un cuptor din orașul Herculaneum.
Erupția a început la mijlocul zilei de 24 august, iar în decurs de 24 de ore, orașele Pompeii și Herculaneum, dar și Stabiae, Oplontis și Boscoreale, au fost complet înghițite de efectele dezastrului.
Ruinele orașului Pompeii au fost „descoperite” inițial la sfârșitul secolului al XVI-lea, deși era cunoscută existența unui oraș antic ascuns timp de multe secole undeva în pământ.
Cu ajutorul arheologiei moderne, rămășițele a peste 1.500 de persoane au fost descoperite, și alături de rămășițele lor au fost descoperite numeroase obiecte pe care ei le foloseau de zi cu zi.
Herculaneum a fost acoperit de un val de noroi fierbinte, în timp ce Pompeii a fost îngropat în cenușă și pietre. Astfel, în urma erupției vulcanului au fost conservate tot felul de obiecte precum piese de mobilă, portrete de familie și mozaicuri. Pentru că piatra a menținut aerul afară, materiale precum pielea, lemnul și produse alimentare au fost salvate de la descompunere.
În urma dezastrului din orașul Pompeii, câteva pâini au fost găsite într-un cuptor aflat într-o brutărie. Acestea au fost conservate în cărbune, având o textură și o formă care indică faptul că acestea abia fuseseră coapte. Fiecare pâine era marcată cu „ștampila” brutăriei – ceea ce reprezenta o garanție a calității.
Cuptorul acelei brutării cu pâine în el a fost descoperit în jurul anului 1880. Această pâine face parte de foarte mult timp din expoziții muzeale, iar acea brutărie este astăzi una dintre cele mai populare atracții turistice din Pompeii.
Un portret al brutarului, Terentius Neo, și al soției acestuia, a fost găsit, de asemenea. Această imagine este extreme de interesantă prin felul în care este înfățișată soția bărbatului - ținând o farfurie de scris – ceea ce indică faptul că ea era educată și stătea lângă soțul ei drept egal al acestuia, atât în căsnicie, cât și în afacerea lor.
În 1930, arheologii au descoperit o altă pâine carbonizată într-un cuptor din Herculaneum. Aceată pâine romană a fost expusă la Muzeul Arheologic Național din Naples, după care a fost împrumutată de British Museum.
Piatra ZODIEI tale îți schimbă complet viața! Ce se întâmplă în corpul tău dacă o porți... Top 4 familii ce conduc lumea din umbră! Fost președinte al Statelor Unite ale Americii mai influent decât masonii...