După moartea Papei Francisc, a fost ales un nou Papă, cu denumirea oficială de Leon al XIV-lea. Acum, un grup de cercetări a dezvăluit cum ar fi „ghicit” cine e noul Papă.
Robert Prevost, născut în Chicago și primul Papă din SUA, a fost ales drept succesorul Papei Francisc după 2 zile de vot în Capela Sixtină, scrie Daily Mail.
Suveranul pontif, în vârstă de 69 de ani, vorbește 5 limbi străine și a petrecut decenii din viață în America Latină și Europa.
Robert Prevost are și o diplomă de facultate în Științe ale Matematicii.
Cum au „ghicit” corect cercetătorii noul Papă
Deși noul Papă a fost o surprinză pentru mulți, o echipă de cercetători susține că ar fi „ghicit” decizia cardinalilor. Atât casele de pariuri, cât și inteligența artificială nu au reușit să ghicească exact cine va fi noul Papă.
Dar cercetătorii susțin că au reușit acest lucru prin intermediul rețelelor științifice. Acest sector studiază rețele vaste și complexe.
Studiul lor a fost publicat online. În acesta, experții au analizat „rețeaua conclavului” pentru a determina cine va fi succesorul Papei Francisc înainte de anunțul oficial.
Citește și: Ce preparat s-a servit în timpul conclavului. Rețeta datează de mai bine de 800 de ani
„Am „ghicit” cine va fi Papa prin știința rețelelor,” a scris pe rețeaua X Leonardo Rizzo, expert în cadrul Universității Bocconi.
„Ne-am bazat pe 3 criterii pentru a determina „proeminența” unui cardinal în rețeaua ecleziastică”, a continuat Rizzo.
Atunci când un Papă decedează sau se retrage, cardinalii cu vârstă până în 80 de ani pot vota în alegerile papale - sau conclav.
Votul are loc în celebra Capelă Sixtină din Vatican. În timpul conclavului, în fiecare zi au loc 4 runde de vot până când un candidat primește 2 sferturi din vot. Atunci e ales noul Papă.
Ultimele voturi sunt arse cu substanțe chimice care produc un fum alb, ce iese printr-un coș aflat deasupra Capelei Sixtine. Cercetătorii italieni au numit acest proces „cel mai clasic ritual, în care misterul și spiritualitatea se întrepătrund cu istoria”.
Procesul prin care e ales noul Papă e misterios și are loc departe de public și media. Potrivit surselor, în timpul conclavului, dinamica e similară cu cea din cadrul numirii unui CEO de către consiliul de administrație al unei companii.
Cum a fost „ghicit” Robert Prevost drept noul Papă
În ciuda acestui proces secret, cercetătorii susțin că au „ghicit” corect noul Papă.
„Chiar și în cadrul bisericii, la fel ca în orice altă organizație umană, relațiile contează,” a declarat Giuseppe Soda, conducătorul studiului. „Cu cât ești mai conectat, oamenii ascultă de tine și te afli în mijlocul fluxului de informații, cu atât ai șanse să devii o persoană care unifică.”
Experții au analizat relațiile interpersonale din interiorul conclavului. Acest detaliu le-a permis să determine unde erau cele mai strânse legături „de loialitate și recunoaștere” și între ce persoane. Experții au determinat aceste „relații informale” din sursele media.
Ulterior, au creat o hartă de putere ecleziastică, capabilă să anticipeze cele mai puternice nume din Colegiul Cardinalilor. Prin această metodă, experții au determinat că Robert Prevost are cele mai multe șanse să fie ales noul Papă.
Experții au descoperit dovada unui ocean lichid ascuns sub suprafața planetei Marte. Ce dimensiune fantastică ar avea... Samsung a dezvăluit cel mai subțire smartphone Galaxy S25. Ce detaliu ascunde dispozitivul...