Antena Căutare

Util si de tinut minte: Cum sa-ti protejezi datele personale pe Facebook

Internautii convinsi spun ca cine nu are Facebook, nu exista. Si lumea se conformeaza. Unul din sapte oameni de pe Pamant are cont pe site-ul de socializare. Peste un miliard de utilizatori in total. Specialistii avertizeaza insa, ca Facebook nu este un seif in care poti sa tii in siguranta infomatii personale. Ba mai mult, impatimitii ar trebui sa fie atenti la ce dau click atunci cand navigheaza pe site

Sorin este la inceputul carierei de artisit. Pana da lovitura in muzica este legat de Facebook fara drept de apel. Isi incarca melodiile pe Youtube, apoi le promoveaza pe site-ul de socializare. “Facebook-ul este important pentru mine pentru ca imi doresc o cariera in muzica si stiu ca fanii sau persoanele care apreciaza muzica mea trebuie sa fie la curent cu ceea ce fac eu”, a spus Sorin Oprescu, nu primarul, ci cantaretul.

Iar site-ul stie totul despre el. Cand s-a nascut, unde locuieste, care ii sunt prietenii, ce muzica asculta si pe unde se plimba. “Am doua conturi de Facebook. Unul reprezinta pagina mea de artist. Se numeste Fly Monnaie si puteti sa imi dati un like, iar celalalt este contul meu personal si nu pot sa va spun cum se cheama”, a mai afirmat Sorin.

Privat este cuvantul cheie. Utilizatorii se ascund sau se expun pe Facebook atat cat isi doresc. Postarile, pozele, comentariile si informatiile personale sunt ferite de ochii si click-urile curiosilor. Asa ca nu isi fac griji. Cei care vor sa se asigure ca nicio informatie pretioasa nu ajunge acolo unde ei nu isi doresc, opteaza pentru masuri mai radicale. Peste 10 milioane de utilizatori au cenzurat tot. Si-au dezactivat contul de Facebook. Jumatate dintre ei a avut ca motivatie temerile cu privire la securitatea informatiilor personale. “Facebook chiar nu e un seif online. Facebook este pentru socializare, pentru poze intre prieteni. Oricat de securizat ar fi un profil, n-o sa fie niciodata seif, sigur. Anul trecut, o statistica spunea ca cea mai folosita parola din lume este "parola””, a explicat bloggerul IT Alex Negrea.

Totusi, in spatele informatiilor personale stau milioane de euro. Facebook are tot interesul sa stie cat de multe poate despre utilizatori. Ca sa le ofere reclame "cu dedicatie" si sa incaseze de pe urma lor bani frumosi de la firmele ahtiate dupa publicitate. Si nu este singurul risc. “Romanii sunt foarte curiosi sa vada cine le-a vazut profilul, care sunt fostii iubiti care inca le mai urmaresc activitatea sociala”, a declarat Bianca Stanescu, specialist in securitate informatica.

Un singur click ii deschide calea virusului informatic, programat sa fure date. “In general, virusii care se propaga prin retele sociale urmaresc date bancare. Ei se instaleaza pe calculatoarele utilizatorilor si de acolo trimit datele catre un centru de comanda si control”, a mai precizat Bianca Stanescu.

Impotriva lor, specialistii au dezvoltat programe si aplicatii antivirus. Multe dintre ele sunt gratuite si va protejeaza fata de atacurilor cibernetice.

Vezi editiile integrale ale Observatorului Special pe Antena Play.

Smartphone-ul sa ramana acasa! Vacanta FARA TEHNOLOGIE, pe coasta Australiei... VIDEO! Sigur ai vrea s-o testezi: Cea mai spectaculoasa trambulina...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x