Pentru ei, ziua de duminică a fot ca oricare altă zi de august. Brandi Stewart, care locuiește de un an în Valea Morții și este purtător de cuvânt pentru parcul național de acolo, a spus că în cele mai multe zile din iulie și august, oamenii simt că intră într-un cuptor încins, atunci când ies afară.
„Te limitează mult căldura. Ieși afară și simți imediat căldura sufocantă. Nu transpiri, pentru că orice picătură de sudoare se evaporă repede”, a spus ea.
„Când ieși fară, este ca și când ai fi lovit în față de aerul de la câteva uscătoare de păr. Este ca și când ai intra într-un cuptor”, a mai spus Stewart.
De obicei, în luna august, cei 300-400 de locuitori se confruntă cu temperaturi de la 43 până la 51 de grade Celsius. Pe timpul nopții, sunt ceva mai fericiți, căci au parte de temperaturi de aproximativ 30 de grade Celsius. Iarna, au aproximativ 15 grade Celsius.
În ciuda căldurii, locuitorii din Valea Morții reușesc să lucreze, să socializeze și chiar să facă exerciții fizice afară.
Străinilor le-ar trebui câteva săptămâni, cel puțin, să se adapteze în Valea Morții. Ce precauții își iau localnicii
Patrick Taylor, care locuiește de șapte ani în Valea Morții și lucrează pentru rezervație, a spus că cei mai mulți oameni care se mută acolo se adaptează în câteva săptămâni. Însă, pentru a se obișnui cu adevărat, lui i-a trebuit un an.
El și soția lui au luat decizia ca cele cinci fiice ale lor să facă școală acasă, dar unii copii din Valea Morții merg la școală cu autobuzul, iar drumul durează o oră.
Unii dintre localnici nu folosesc aerul condiționat în casă, astfel încât să facă economie.
Taylor și familia lui nu pleacă niciodată de acasă fără un teledon cu satelit, de rezervă, pentru eventualitatea în care ar rămâne fără semnal.
Brandi Stewart nu conduce către cumpărături fără iubitul ei și o cantitate uriașă de apă. În plus, își verifică mașina constant, pentru se asigura că nu va rămâne fără ajutor, într-un loc aflat departe de casă.
Din cauza pandemiei de coronavirus, puținii locuitori din Valea Morții comunică mai mult prin intermediul tehnologiei.
Taylor a mai povestit că, din cauza încălzirii globale, lucrurile au devenit și mai dificile. Dacă în trecut el și alți locuitori din Valea Morții obișnuiau să iasă afară, în timpul nopții, acum nu o mai fac atât de mult. Nici grătar nu mai pot face decât într-o lună din an.
Recordul va fi verificat
În Valea Morţii s-au înregistrat duminica trecută 54.4 grade Celsius, ceea ce ar putea fi cea mai ridicată temperatură raportată vreodată pe Pământ. Sutele de persoane care locuiesc în zonă rămân închişi în case în zilele călduroase, cu aparatele de aer condiţionat pornite.
În Parcul Naţional Valea Morţii au fost înregistrate, duminica trecută, 54.4 grade Celsius - ceea ce ar putea fi cea mai ridicată temperatură raportată vreodată pe Pământ. Totuși, Organizaţia Meteorologică Mondială a transmis că va verifica dacă recordul este real.
Totuşi, angajaţii rezervaţiei spun că termometrul din parc s-ar fi supraîncălzit, temperatura indicată fiind greşită.
Înainte de acest presupus record, a mai fost înregistrat unul în 2013, de 54 d garde Celsius, tot în Valea Morții. O altă temperatură, de 56.6 de grade Celsius, tot în Valea Morții, este și astăzi contestată.