Antena Căutare

Cum vor arăta vacile în viitor! Descoperirea a pus lumea științei pe jar

Oamenii de știință au făcut o descoperire de-a dreptul șocantă despre soarta animalelor de pe planetă. Iar vacile, extrem de importante pentru alimentație, vor avea un destin complet neașteptat, pe care nimeni nu și l-ar fi imaginat.

Oamenii de știință au făcut o descoperire de-a dreptul șocantă despre soarta animalelor de pe planetă. Iar vacile, extrem de importante pentru alimentație, vor avea un destin complet neașteptat, pe care nimeni nu și l-ar fi imaginat.

După numeroase studii au ieșit la iveală detalii incredibile despre ce se va întâmpla cu vacile de pe planetă, în viitor.

Migraţia oamenilor din Africa, în urmă cu mii de ani, a contribuit la dispariţia animalelor terestre mari, o tendinţă de micşorare a dimensiunii acestora de-a lungul timpului care, dacă va continua, ar putea face ca în câteva secole vaca să devină cel mai mare mamifer de pe uscat, se arată într-un studiu publicat joi, citat de Reuters.

Răspândirea din Africa a hominizilor - primii oameni şi a strămoşilor lor precum neandertalienii - a coincis cu dispariţia mamiferelor mari precum mamutul, tigrul preistoric smilodon şi glyptodonul, o vieţuitoare asemănătoare cu un tatu de astăzi, însă de dimensiunea unei maşini.

Cum vor arăta vacile în viitor! Descoperirea a pus lumea științei pe jar

Oamenii ar fi vizat cu predilecţie speciile mari pentru carnea lor, iar vieţuitoarele mai mici, precum rozătoarele, au scăpat, se arată în raportul care a cercetat aceste tendinţe din ultimii 125.000 de ani.

Descoperire șocantă despre mamiferele planetei

În America de Nord, spre exemplu, masa corporală medie a mamiferelor terestre s-a micşorat la 7,6 kilograme de la 98 de kilograme după sosirea oamenilor.

În cazul în care această tendinţă va continua, "în câteva sute de ani cel mai mare mamifer de pe Pământ ar putea fi foarte bine o vacă domestică de circa 900 de kilograme", a notat echipa de cercetători din Statele Unite.

Cum vor arăta vacile în viitor! Descoperirea a pus lumea științei pe jar

Acest lucru ar presupune extincţia vieţuitoarelor mari precum elefanţii, girafele şi hipopotamii.

Primele semne au apărut deja

În luna martie, ultimul exemplar mascul de rinocer alb nordic a murit în Kenya.

Însă o altă cercetare se îndoieşte de micşorarea continuă a dimensiunii mamiferelor terestre, parţial datorită eforturilor de conservare despre care susţine că sunt suficiente pentru a ţine la distanţă ameninţări cu care se confruntă fauna sălbatică, precum schimbările climatice, pierderea habitatelor împădurite, poluarea şi extinderea zonelor urbane.

Thomas Brooks, cercetător şef în cadrul Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care nu a fost implicat în acest studiu realizat recent în Statele Unite, a declarat că, din contră, viitorul mamiferelor mai mici este unul "sumbru".

"Din fericire, nu cred că este foarte posibil", a declarat el pentru Reuters cu referire la preconizata dispariţie a celor mai mari animale terestre din prezent. În opinia sa, vieţuitoarele de dimensiuni mari, precum elefanţii, au mai multe şanse de a beneficia de pe urma ariilor protejate în comparaţie cu cele mai mici.

Studiul din Science exclude mamiferele marine, precum balena albastră, cea mai mare vieţuitoare care a existat vreodată pe Pământ. Aceasta se află pe Lista Roşie a IUCN, însă numărul exemplarelor este în creştere datorită moratoriului privind vânarea acestei specii.

Smith a precizat că şi-ar dori să poată spune "că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece iubim elefanţii", însă numărul de exemplare de mamifere terestre de mari dimensiuni este în scădere, iar "declinul populaţie reprezintă traiectoria către extincţie".

Sursa: Agerpres

Detalii cumplite despre garsoniera groazei din Gorj! „Spunea că are vedenii și o urmăresc copii prin casă”... Uită-te pe cer! Fenomen astronomic spectaculos. Trei ZODII, influențate de Geminide...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x