România, "țara mea de glorii, țara mea de dor"! Că bine le mai spunea marele Eminescu în poeziile sale! Plaiurile mioritice par să fie, astăzi, în 2016, mai apreciate de către străini decât de noi, românii.
Promovarea "Românicii" noastre s-a făcut în repetate rânduri în publicații internaționale, care ridicau în slăvi peisajele unice, tradițiile nemaiîntâlnite, ospitalitatea tipic românească.
Sună a mândrie, nu-i așa? Este și cazul Salinei Turda, care găzduiește, printre altele, o mină devenită obiectiv turistic peste hotare. „Dacă aveţi impresia că Disneyland stabileşte reperele în privinţa parcurilor de distracţii la nivel mondial, ar trebui să nu vă pripiţi, pentru că o atracţie din România oferă o alternativă aparte pentru o zi de distracţie în familie”, stă scris într-un material realizat de publicația britanică Daily Mail, însoțit de o serie de fotografii ilustrative.
Zona de distracții, situată lângă locul de joacă pentru copii
Mina, folosită ca adăpost în Primul Război Mondial, trasformată apoi în obiectiv turistic internațional
Mina Rudolf, adâncă de 42 metri, lată de 50 şi lungă de 80 metri, reprezintă ultimul loc în care sarea a fost exploatata la Turda. Prin compartimentul de acces, 172 de trepte te conduc spre vatra minei. Se coboară 13 „etaje”, la fiecare pod de odihnă fiind marcat în perete anul în care a fost exploatat nivelul respectiv. În trecut, mina a fost folosită ca adăpost în Primul Război Mondial.
Pe unul dintre semitavane, s-au format de-a lungul anilor stalactite de sare. Mina dispune și de un lift panoramic, ce oferă turiştilor o imagine de ansamblu asupra întregii mine. O imagine care pe britanici pare să-i fi cucerit iremediabil. Căci să ajungi să fii comparat cu celebrul Disneyland al francezilor e ceva, nu?
Cum, și mai ales de ce a ajuns Mina Rudolf să fie comparată cu Disneyland?
La cei 42 de metri adâncime, mina Rudolf găzduieşte un teren de minigolf, bowling, un amfiteatru de 180 de locuri şi un lac pe care te poţi plimba cu barca. În plus, în acel spațiu a fost construit un loc de joacă pentru copii, alături de un carusel şi o roată.
Mina dispune, printre altele, și de un lac pe care se organizează plimbări cu barca
Pe lângă loc de distracție, principala atracție o reprezintă aerul, păstrat întotdeauna la temperatura constantă de 12 grade Celsius, benefic în special pentru cei cu probleme respiratorii.
Surse: salinaturda.eu, dailymail.co.uk, Wikipedia
”Avea nasul ca un tăiș de topor, nu era frumoasă!”, spun gurile rele. Poeta Nina Cassian a schimbat bărbații ca pe șose... Pe Lidia Buble o ştie o ţară întreagă, dar pe una dintre surorile ei? Nu o să îţi vină să crezi cât de bine arată Estera...