“Cel mai mare pachebot al omenirii”, aşa cum l-au numit constructorii, s-a transformat într-una dintre cele mai mari tragedii din istorie. Dar câţi dintre noi ştiu că, în 1898, un scriitor a avut o viziune care a devenit realitate 14 ani mai târziu?
1898: Scriitorul american Morgan Robertson scoate pe piaţă nuvela “Futility”. Nimic deosebit! Acum să aflăm câte ceva despre acţiune: nava “Titan” loveşte un aisberg. "A fost cea mai mare navă produsă vreodată. Au construit-o experţi din aproape fiecare domeniu al lumii civilizate". Într-o seară de aprilie, colosul loveşte un aisberg şi se scufundă? Sună a ceva cunoscut, nu-i aşa?
CITEŞTE ŞI A scăpat de pe TITANIC pentru că a fost MORT DE BEAT. ”Am stat în apa rece două ore. Consumasem whisky, vin, lichior și bere!”
În carte, nava era denumită Titan, doar două litere distanţă până la denumirea uriaşului vapor scufundat. Similarităţile merg chiar mai departe, nava fictivă scufundându-se la doar 640 km de Newfoundland, exact aceeaşi locaţie în care Titanicul a devenit o epavă.
FANTEZIE VS. REALITATE!
Punct de plecare: SS Titan: Autorul descria voiajul inaugural al unei nave de pasageri cu aburi uriaşe ce pleca din Southampton.
RMS TITANIC: RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria să inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912.
RMS TITANIC pleacă, pe 10 aprilie 1912, din Southampton
Lungimea navelor: SS Titan = 243 de metri.
RMS Titanic: 268 de metri.
Viteza: Ambele puteau depăşi 20 de noduri.
Bărci de salvare: Ambele aveau numărul minim legal de bărci de salvare în condiţiile în care la bord erau mii de pasageri. 24 vs. 20. Drept urmare, mai mult de două treimi din cei 2500 pasageri au pierit în apele îngheţate, atunci când vasul s-a scufundat.
Pasageri: Demnitari bogaţi şi influenţi.
Accident: Ambele nave au fost descrise drept "de nescufundat" şi ambele au lovit un iceberg în mijlocul lunii aprilie.
Victime: SS Titan: 2.500
RMS Titanic: 1.514
Locul scufundării: SS Titan: la 640 km de Newfoundland.
RMS Titanic: la 700 km de Newfoundland.
"Nu sunt un clarvăzător, pur şi simplu ştiu ce scriu"...
Nuvela a fost considerată un mare eşec la data apariţiei, însă un mare succes odată cu tragedia din 14 aprilie 1912. "Nu sunt un clarvăzător, pur şi simplu ştiu ce scriu", declara atunci Morgan Robertson.
În mod surprinzător aceasta nu a fost singura previziune referitoare la soarta Titanicului. Cu vreo trei ani înainte de publicarea cărţii mai sus menţionate, a apărut o relatare asemănătoare într-un articol dintr-un ziar. Comentariul profetic al redactorului de la sfârşitul articolului atrage atenţia asupra faptului că "exact aşa s-ar putea întâmpla dacă navele de croazieră sunt trimise pe mare fără destule bărci de salvare".
În mod ironic, persoana care a scris aceste cuvinte a murit în accidentul Titanicului...
RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria să inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare, în urma căreia și-au pierdut viața 1.514 persoane din 2.228. Este considerat unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.
Joaca de-a Dumnezeu? De acum se pot naște copii ce au trei părinți biologici! Cum e posibil așa ceva!... Însărcinată, o mireasă a dispărut cu trei zile înaintea nunții. Mirele a aflat, până la urmă, cruntul adevăr despre ea.....