Fericirea se învaţă! E lecţia predată de experţii unei universităţi de top din Danemarca studenţilor din România. Danezii, cei mai fericiţi oameni din lume, potrivit mai multor studii internaţionale, cred că starea de bine pleacă de la educaţie. Aşa că elevii lor învaţă desculţi, iau pauze de joacă în timpul orelor şi nu primesc note. Străinii speră ca şi românii să înveţe, în curând, lecţia fericirii.
"Fericirea este sentimentul fundamental pe care trebuie să îl înveţi în şcoală. Şi trebuie să găseşti un sistem pedagogic care să facă asta", declară decanul Facultăţii de Educaţie şi Ştiinţe Sociale VIA University College, Erik Hygum.
Danezii l-au găsit deja. Fericirea se predă în şcoli din anii 70. Copiii au canapele şi jocuri în sălile de curs, fac orele desculţi, se aşează unde vor ei şi nu primesc note.
"Nouă nu ne place competiţia. O vedem ca pe un lucru negativ. Filosofia noastră e să dăm note studenţilor cât mai târziu posibil", mai spune decanul.
Experţii danezi vor să aducă sistemul lor de învăţământ şi în România. Momentan, doar câţiva studenţi români se bucură de stilul danez de predare, într-un program internaţional elaborat în colaborare cu Facultatea de Psihologie din Bucureşti.
Sistemul danez îşi încurajează în permanenţă elevii. Poate nu sunt ce mai buni la matematică, dar au un talent ascuns. Învaţă să fie DJ, să gătească sau să salveze vieţi.
Statul îşi răsplăteşte fiecare student cu echivalentul a 400 de euro pentru fiecare lună de facultate. Experţii din Danemarca au exportat sistemul de educaţie şi în China, încă de acum zece ani. Metodele lor de predare sunt printre cele mai apreciate din lume, potrivit ONU.