Antena Căutare

De ce e albă zăpada. Explicația la care nu te-ai fi gândit

Te-ai întrebat vreodată de ce zăpada are culoare albă? Explicația e simplă.

lac inghetat, cu padurea in spate pe care e zapada
te-ai întrebat vreodată de ce e albă zăpada? | Shutterstock

În timp ce apa și gheața par, de obicei, transparente, zăpada are culoarea albă, iar explicația e simplă.

Motivul din spatele acestei anomalii stă, de fapt, în modul în care se formează fulgii de nea și cum interacționează lumina cu structura lor fascinantă.

De ce e albă zăpada

Diferența din modul în care percepem noi culoarea zăpezii poate fi explicat printr-o analogie simplă, potrivit lui Kenneth Libbrecht, profesor în cadrul Institutului de Tehnologie din California.

Citește și: Adevăratul motiv pentru care frunzele își schimbă culoarea toamna. De ce îngălbenesc

”Dacă ai un panou de sticlă, ca un geam, e evident că e transparent, dar dacă îl lovești cu un ciocan și îl spargi în cioburi...acum e alb,” a declarat Libbrecht, potrivit LiveScience.

Potrivit profesorului, diferența e dată de modul în care interacționează lumina cu o singură suprafață, precum un geam, spre deosebire de suprafețe cu mai multe fațete, precum sticla spartă, și același concept poate fi aplicat și zăpezii.

Ochii umani văd obiectele prin procesarea modului în care lumina e reflectată sau absorbită de ele, potrivit Popular Science.

Atunci când lumina interacționează cu o suprafață precum geamul, ea trece prin ea. În cazul geamului spart, acum avem de-a face cu mai multe suprafețe, care nu au aceeași mărime. Atunci când lumina interacționează cu acest tip de suprafețe, ea se reflectă.

Același principiu e folosit și pentru a explica de ce zăpada pare albă. Fulgii de nea sunt compuși din sute de cristale mici, ce au mărimi și structuri diferite.

Ca urmare, atunci când lumina interacționează cu fulgii de nea, razele includ toate culorile din lungimile de undă compuse - roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet - ce, împreună, par albe. Din acest motiv, oamenii percep zăpadă ca având culoarea albă.

Chiar dacă zăpada are culoarea albă pentru oameni, poate avea și alte nuanțe, în funcție de câțiva factori. De exemplu, ghețarii uneori par să aibă culoare albastră atunci când lumina pătrunde în interiorul lor prin crăpături (în loc să intre prin suprafață).

Citește și: S-a născut un cățel cu blana verde! Ce explicație există pentru culoarea inedită a animalului

Pentru că apa și gheața absorb mai multă lumină roșie decât albastră, atunci când lumina iese la suprafață, oamenii percep ghețarul ca având culoarea albastră, pentru ca lungimea de undă de această culoare e și mai scurtă decât cea roșie.

Transformare neașteptată. Un om al străzii a devenit de nerecunoscut după ce a primit ajutorul unui frizer cunoscut... ”Cel mai urât animal din lume” arată și mai înfricoșător pe uscat. Ce e, de fapt, creatura neobișnuită...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x