Unele lucruri par să vină de la sine. Noi, oamenii, deținem reflexul de a merge la culcare în pat, de a ne ține hainele în șifonier, de a scrie la birou și de a mânca la masă. Și câte și mai câte exemple nu există...
Ei bine, câți dintre noi s-au întrebat vreodată de unde provin lucrurile menite astăzi să mențină ordinea în viața noastră?!
Istoria pieselor de mobilier datează din preistorie, deși reconstrucția unei locuințe de la acea vreme nu s-a realizat niciodată. Este cunoscut însă faptul că cele mai multe obiecte erau improvizate din lemn și piatră și erau utilizate pe post de ceea, mai târziu, s-au numit masă și scaun.
Conceptul de mobilă a început să prindă contur la vechii egipteni, așa cum se arată în devidenţel arheologice descoperite până în prezent, scrie descopera.ro.
Acest fapt reiese în urma numeroaselor descoperiri de scaune, mese şi rafturi amplasate în interiorul celor mai vechi morminte din Egipt.
Tehnica de fabricare folosită de vechii egipteni, folosită și astăzi
Tehnica de fabricare folosită de vechii egipteni, folosită și astăzi, care acordau o deosebită atenţie atât designului cât şi construcţiei, este aproape identică celei utilizate şi astăzi. Potrivit incasa.ro, pentru piesele de mari dimensiuni, în special pentru scaune şi mese se foloseau cepurile, o tehnică populară şi astăzi, chiar dacă de multe ori cepul este înlocuit de un pivot pentru a uşura fabricarea.
Dar primii care au produs obiecte de mobilier în fabrici destinate anume au fost britanicii din perioada victoriană
Thomas Chippendale a editat în anul 1754 primul catalog de obiecte de mobilier din lume. Catalogul prezenta diverse modele şi tipuri de mobilier pe care acesta le vindea clienţilor.
O mare parte din mobilierul britanic construit în secolul al VIII-lea este catalogat în stilul „Chippendale”, deşi Thomas Chippendale nu crease o bună parte din modelele care i s-au atribuit de-a lungul timpului.
Ce ne-am face astăzi fără masă, pat, noptieră sau scaun?...
Surse: descopera.ro, incasa.ro