Atunci când alegi să dormi cu lumina deschisă sau când uiți să închizi televizorul îți pui sănătatea în pericol mai mult decâzt crezi. Oamenii de știință au realizat un studiu în acest sens și rezultatele au scos la iveală detalii îngrijorătoare. Descoperă în rândurile de mai jos de ce nu trebuie să dormi cu lumina deschisă în cameră și ce se întâmplă dacă faci asta, de fapt.
De ce nu trebuie să dormi cu lumina deschisă în cameră și ce se întâmplă dacă faci asta, de fapt
În cursul acestui an, un studio realizat de un cercetător american a scos la iveală efectele mai puțin știute ale dormitului cu o sursă de lumină în cameră.
Citește și: Care e cea mai bună oră la care să adormi și ce moment al dimineții este mai benefic pentru a te trezi
„Expunerea la orice cantitate sau formă de lumină în timpul perioadei de somn a fost asociată cu un risc crescut de a diabet, obezitate şi hipertensiune arterială atât la bărbaţii, cât şi la femeile în vârstă", a explicat Phyllis Zee, autorul studiului, de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, potrivit celor de la edition.cnn.com.
Potrivit acestuia, oamenii ar trebui să facă tot ce le stă în putință pentru a evita să doarmă cu lumina deschisă, chiar dacă este vorba despre o veioză, o lampă de veghe sau televizorul. Experimentele de laborator au scos la iveală faptul că o singură noapte dormită cu lumina deschisă a crescut semnificativ nu doar glicemia persoanelor tinere din încăpere, ci și pulsul. În timp, acest lucru poate duce la diabet, boli de inimă și chiar la moarte prematură. Dacă este să ne raportăm la persoanele mai în vârstă, riscul de-a dezvolta boli cardiovasculare sau metabolice crește și mai mult.
Citește și: Când soțul a auzit ce spune soția în somn, omul a mers la Poliție. Ce faptă de neimaginat a ieșit la iveală
La acest studiu menit să arate ce se întâmplă dacă dormi cu lumina deschisă au participat 552 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 63 şi 84 de ani. Cercetătorii nu au realizat experimentul într-un laborator special conceput, ci au preferat o metodă cât mai realistă de-a pune totul în practice. Practic, participanții au purtat câte un actigraf, un mic dispozitiv purtat asemeni unui ceas de mână ce măsoară ciclurile de somn, mişcarea medie şi expunerea la lumină.
Oamenii de știință au fost surprinși să descopere că mai bine de 53% dintre participanți au ales să doarmă cu o sursă de lumină în încăpere. În cazul lor, riscul de-a dezvolta boli cardiovasculare sau metabolice.
Citește și: Cum poți curăța în mod corect un televizor. Ce sfaturi oferă specialiștii în domeniu
Test de personalitate. Ce vezi prima oară în această iluzie optică arată un secret important despre tine... O femeie a dat naștere unui copil de 5,6 kilograme, iar medicii au avut nevoie de întăriri la cezariană. Cum a arătat be...