Potrivit IFL Science, acest lucru este cauzat de modificările producției de melanină, pigmenții naturali responsabili de culoarea părului, ochilor și pielii.
Există două tipuri cunoscute de melanină: Eumelanina, care determină cât de întunecat este părul tău și Feomelanina, care controlează nuanța. Cu alte cuvinte, oamenii cu părul negru produc o cantitate mare de Eumelanină, în timp ce persoanele cu părul roșcat au o cantitate mare de Feomelanină.
Melanocitele sunt celulele situate în partea de jos a fiecărui folicul pilos care creează, de fapt, acei pigmenți și își iau reperele de la genele tale.
Dar genele nu influențează melanocitele să producă aceeași cantitate de melanină pe parcursul întregii vieți. Hormonii pot activa sau dezactiva anumite gene.
De exemplu, la pubertatea, acestea pot duce la o producție mai mare de eumelanină decât înainte și părul se închide la culoare.
Cu timpul, totuși, celulele nu sunt capabile să se regenereze cât de repede pot, în cazul celor tineri, așa că melanocitele nu pot scoate la fel de multă culoare. Pe măsură ce melanina scade, părul care începe să crească e gri sau chiar alb. Vârsta la care se întâmplă asta depinde, în mare parte, de genele fiecăruia.
E albirea părului cauzată de stres?
Este posibil ca stresul să accelereze procesul de albire a părului și asta să nu se întâmple neapărat din cauză că melanocitele nu mai produc melanină.
Stresul, provocat de traume fizice și psihologice, boli grave, modificări extreme ale diete, fluctuații hormonale, poate provoca o afecțiune numită telogen, care are urmări precum căderea părului. Persoanele care suferă de telogen pierd de trei ori mai mult păr decât este normal.
În cazul celor de vârstă mijlocie care suferă de această tulburare, noile fire pot fi gri, dând impresia că stresul a fost cauza directă.
Luke Bohm are 6 ani, dar corpul unui bărbat de 60. De ce îmbătrânește atât de repede micuțul... O femeie a găsit o cameră secretă în spatele unui dulap vechi. Ce a descoperit înăuntru...