- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
După cum explică Hank Green de la Sci Show, transpirația în sine nu este vinovată; este de fapt clorura de aluminiu din deodorantul tău, care acționează pentru a astupa glandele sudoripare, dar provoacă din neatenție o reacție chimică de îngălbenire.
Însă, unele persoane nu se confruntă nu această problemă, fie nu transpiră mai deloc, fie dacă transpiră nu se confruntă cu acele pete galbene.
De ce se îngălbenesc hainele la subraț din cauza transpirației
Oamenii au două tipuri principale de glande sudoripare: glande sudoripare ecrine, care acoperă aproape întregul corp și glande sudoripare apocrine, care acoperă scalpul, axila și alte părți unde crește părul.
Glandele apocrine produc un tip de transpirație groasă, plină de grăsimi și proteine. Aceste molecule reacţionează şi produc compuşi care modifică fibrele atunci când intră în contact cu clorura de aluminiu. Unii experți cred că acea clorură de aluminiu ar putea lipi proteinele din transpirație pe haine și astfel de produce îngălbenirea.
Citește și: Diferența dintre deodorant și antiperspirant
Pentru a nu mai avea pete galbene sub braț încercați să utilizați un deodorant fără aluminiu sau așteptați câteva minute după aplicarea deodorantului obinuit înainte de a vă îmbrăca. Și în cel mai rău caz, încercați să spălați hainele cu detergentul de rufe amplificat cu enzime, care poate descompune proteinele și poate salva hainele de la îngălbenire., potrivit MentalFloss.
Deodorantele intervin în cazul în care umiditatea din pliuri riscă să antreneze fermentația microbilor. Acestea conțîn un antiseptic care împiedică fermentarea, distrugând microbii responsabili. Deodorantele pot provoca reacții alergice manifestate prin roșeață, mâncărime, uscăciunea tegumentelor in zona aplicării lor. În acest caz se oprește folosirea lor, potrivit Dr. Dana Opris.
Citește și: O femeie s-a dat cu deodorant înainte de culcare și a văzut efectul a doua zi! Ce s-a întâmplat
De ce transpiri după ce faci duș. Iată cum poți opri acest lucru
Este normal să transpiri puțin când faci un duș fierbinte - transpirația care se scurge după ce te ștergi cu prosopul devine o problemă.
Atunci când această transpirație persistă, după ce ți-ai spălat deja părul și corpul, te poate face să te simți la fel de murdar ca atunci când ai pășit în baie. Vestea bună este că transpirația, după ce faceți duș, este normală și există pași pe care îi puteți lua pentru a preveni acest lucru.
Citește și: Cât de frecvent ar trebui, de fapt, să spălăm așternuturile din dormitor
Transpirațiile după duș sunt adesea produsul căldurii reziduale. Dacă faceți dușuri cu aburi, apa fierbinte va continua să se agațe de păr și de piele, după ce ați oprit robinetul. La anumite temperaturi, aceste picături sunt la fel de susceptibile să vă facă să transpirați asemenea apei care curge de pe părul ud, după duș.
Puteți presupune că uscarea este soluția, dar în unele cazuri, prosopul vă poate crește temperatura corpului. Fricțiunea țesăturii direct pe piele generează căldură suplimentară și, dacă prosopul tocmai a venit de la uscat, te poate face să te simți și mai înferbântat. Combinați acest lucru cu umiditatea de la dușul pe care tocmai l-ați avut și aveți o rețetă completă pentru transpirația nedorită.
O tânără s-a uitat în oglinda mașinii și a descoperit dacă iubitul o înșală. Ce „semn” a scos totul la iveală... Care este adevăratul motiv pentru care iarna apar mai mulți păianjeni în locuință. Nu are legătură cu temperaturile scăz...