Antena Căutare

De la șoareci la balene, mamiferele domină lumea

Au multe forme și dimensiuni, sunt cele mai evoluate ființe ale regnului animal (omul, această creatură mândră, este mamifer) și trăiesc în cele mai diferite zone climatice, în condiții ce variază de la frig intens la căldură extremă.

De la șoareci la balene, mamiferele domină lumea
De la șoareci la balene, mamiferele domină lumea

Au multe forme și dimensiuni, sunt cele mai evoluate ființe ale regnului animal (omul, această creatură mândră, este mamifer) și trăiesc în cele mai diferite zone climatice, în condiții ce variază de la frig intens la căldură extremă.

Primele mamifere au evoluat odată cu primii dinozauri. Dar pentru că masa corporală a dinozaurilor era mult mai mică, mamiferele au trăit milioane de ani sub pământ sau în copaci, până când extincția dinozaurilor le-a permis să iasă la lumină și să devină dominante.

O mulțime de specii

Pe Terra se află în jur de 5500 de specii de mamifere. Unele sunt, din păcate, în pericol de extincție. Altele nici nu au fost descoperite încă. Deși numărul de specii de mamifere pare destul de mare, ele sunt minoritare față de cele 10 000 de specii de păsări ori cele 30 000 de specii de pești. Ce să nu mai vorbim de cele 5 milioane de specii de insecte…

Mamiferele își hrănesc puii cu lapte

Este cea mai cunoscută caracteristică a acestui ordin de animale. Când învață despre mamifere, copiii încep cu această informație, deși mai sunt multe care disting ordinul mamiferelor de celelalte ordine de animale.

Marea majoritate a femelelor de mamifer au glande secretoare de lapte și sfârcuri. Dar mai întâlnim și cazuri de mamifere inferioare, cum sunt ornitorincul și echidna, care nu au așa ceva. Ele mai fac ceva bizar: depun ouă!

Mamiferele evoluate nasc pui vii și femelele au o placentă, ce hrănește embrionul. Mamiferele marsupiale (cele care își duc puii în marsupiu, cum sunt cangurii, de exemplu, sau șoarecele marsupial) sunt diferite de mamiferele placentare (ai căror pui au o gestație completă în uterul mamei).

Mamiferele au păr

Părul folosește la termoreglare, adică pentru reținerea căldurii corporale. Unele specii sunt mai „păroase” decât altele. Până și balenele au păr (e drept, la tinerețe, adică atunci când sunt pui, și chiar mai devreme, în uter). Cel mai „păros” mamifer pare să fie o specie de bou care trăiește în Asia, deși densitatea de păr pe centimetru pătrat este cea mai mare la lei.

Mamiferele au un metabolism endotermic, adică au sângele cald. Animalele endotermice își procură căldura corporală prin procese interne, în vreme ce mamiferele cu sânge rece (ectotermice) se încălzesc din mediu. Părul are la mamifere aceeași funcție cum au penele la păsări: să prevină pierderea de căldură.

Tind să fie animale sociale

Pentru că au creiere mari, mamiferele sunt mai sociale decât celelalte animale. Lupii, antilopele, maimuțele, toate acestea sunt animale sociale. Dintre insecte, furnicile și albinele au comportament social, și chiar și câteva specii de dinozauri din Mezozoic mergeau în turme. Dar mult mai multe specii de mamifer au comportament social.

Mamiferele au grijă de pui

Comportamentul parental grijuliu este o caracteristică a mamiferelor. Și păsările își hrănesc puii neputincioși din cuib, dar durata în care mamiferele au acest comportament este mai mare.

Mamiferele trăiesc în toate mediile posibile: timp de 50 de milioane de ani ele au evoluat pentru a ocupa aerul, marea, sau chiar pentru a trăi sub pământ (iepurii, cârtițele). În ocean trăiesc delfini și balene, în aer zboară liliecii (tot mamifere), în copaci se leagănă maimuțe sau veverițe. Acest fapt atestă că sunt foarte adaptabile și că au intrat pe toate nișele ecologice. Prin contrast, dinozaurii nu au învățat să zboare și nici nu s-au adaptat complet în apă...

Un adolescent chinez în vârstă de 13 ani sparge toate recordurile! El a avut nevoie doar de 96 de secunde pentru a rezol... După zeci de ani de nepăsare, castelul Banffy din Răscruci va fi salvat, cu o investiție impresionantă!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x