- Emoția unui nou început. Premiera "Iubire cu parfum de lavandă", un serial original, din 31 Octombrie | Joi și Vineri, pe Antena 1 și AntenaPLAY
- UEFA Nations League: Lituania vs România! Tricolorii joacă marți, 15 octombrie, de la 21:45 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY!
Premieră inedită! Centrul de Transfuzie Sanguină premiază cuplurile care donează sânge cu o cină romantică! Evenimentul este organizat cu scopul de încuraja donarea de sânge pentru a salva mai multe vieți. Unde și cine se poate înscrie
Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea a organizat o campanie inedită de donare a sângelui. Pentru că mâine este Ziua Îndrăgostiților, centrul de transfuzie invită cuplurile la donare de sânge.
Potrivit directorului CTS Vrancea, dr. Mioara Hanța, va fi organizată o extragere a numelor donatorilor, iar cuplul câștigător va primi o cină festivă, oferită de Restaurantul Amadeus, de Ziua Îndrăgostiților, pe 14 februarie, la ora 19:00.
Luni, a fost dat startul concursului adresat cuplurilor de donatori de sânge, care joi, pe 14 februarie, vor putea câștiga o cină romantică.
„Este pentru prima dată când celebrăm astfel Ziua Îndrăgostiților și ne-am dori să se creeze un precedent. Avem deja cupluri care au donat sânge. De exemplu, primul cuplu este format dintr-o doamnă care mai donase și în trecut și care și-a convins soțul să doneze. Ei au intrat deja în cursa pentru cina romantică și le dorim succes. Până joi toate cuplurile care donează sânge vor putea oferi iubire lor, în cuplu, dar și semenilor lor”, a declarat Georgiana Crăciun, purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine Vrancea., potrivit Libertatea.
Toți cei care doresc să doneze sânge, o pot face de luni până vineri, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea, situat pe strada Comisia Centrală din municipiul Focșani, în intervalul orar 8.00-12.00. Centrul are nevoie de sânge din toate grupele, pentru a asigura cerințele Spitalului Județean de Urgență, dar și ale altor unități sanitare din țară, unde sunt vrânceni internați, stocul de sânge fiind foarte scăzut, iar solicitările destul de mari.
Persoanele care doresc să fie donatoare de sânge trebuie să știe următoarele lucruri: vârsta donatorului trebuie să fie cuprinsă între 18-60 ani, greutate corporală minimă de 50 kg, tensiunea arterială: maxima să nu depășească 180 mmHg, iar minima 100 mmHg, valoarea hemoglobinei să nu fie mai joasă de 125g/l pentru femei și nu mai puțin de 135 pentru bărbați, să nu prezinte afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendință de sângerare anormală. Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.
Controlul și triajul medical pentru cei care donează trebuie să urmărească prevenirea oricărui risc, atât pentru donator cât și pentru beneficiari. De aceea, controlul medical se bazează pe trei examene (clinic, de laborator și epidemiologic), prin care se pot stabili contraindicațiile donării de sânge. Cauzele medicale care exclud definitiv donarea de sânge sunt hepatita, tuberculoza, sifilisul, rezecarea stomacului (operație care constă în tăierea și scoaterea, în parte sau în întregime, a stomacului-n.r.), maladia mitrală (afecțiune cardiacă ce constă în îngroșarea valvei mitrale), cancerul operat și vindecat.
Alte cauze mai pot fi: tensiunea arterială de o anumită valoare, care poate ulterior scădea, greutate ponderală sub 50 kg, perioada menstruală, sarcina, alăptarea, precum și o stare febrilă provocată de o viroză respiratorie trecătoare.